SÀlj inte ut vÀrmeverket i StrÀngnÀs

Socialdemokraterna bör inte gÄ med pÄ att sÀlja kraftvÀrmeverket, skriver debattören.

Socialdemokraterna bör inte gÄ med pÄ att sÀlja kraftvÀrmeverket, skriver debattören.

Foto: John Henzlert

Debatt2021-03-11 05:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FörsĂ€ljningen av StrĂ€ngnĂ€s vĂ€rmeverk Ă€r en högst ideologisk frĂ„ga för oss socialdemokrater. FrĂ„gan Ă€r vad den moderatledda kommunstyrelsens ordförande Högfeldt funderar pĂ„ dĂ„ han driver en frĂ„ga som gĂ„r stick i stĂ€v med koalitionspartnern Socialdemokraternas ideologi dĂ„ det gĂ€ller försĂ€ljning av kommunala intressen som enligt moderat ideologi ska finnas i privat Ă€go. 

Hela processen gÄr under en hemligstÀmpel. Insynen frÄn kommunens medborgare Àr minimal lika som vi politiker inte heller fÄr vetskap om vad som pÄgÄr. Ser man Àven till hur Sevab och bolagets styrelse fÄr insyn i avknoppningen av bolaget samtidigt som man ska sköta bolaget enligt Àgardirektiven stÀller detta frÄgetecken som borde rÀtas ut sÄ allt om en eventuell försÀljning kommer fram i ljuset.


Resultatet vid en försÀljning kommer att bli lika med noll. Processen med konsulter och utredningen av avvecklingen gÄr pÄ över 10 miljoner. Den politiska processen gÄr vidare. En process som borde stoppas. En försÀljning av vÀrmerörelsen i StrÀngnÀs Àr en förlust för medborgaren bÄde vid en försÀljning till privata intressen och in i framtiden. I kommuner som sÄlt ut vÀrmeverken visar detta pÄ att dÀr man avvecklat vÀrmerörelsen har man i de flesta fall förlorat pÄ affÀren.

Vinnaren Ă€r de privata bolagen pĂ„ bekostnad av kommunens innevĂ„nare fĂ„r betala de prisökningar som sedan kommer till dem som ett brev pĂ„ posten dĂ„ vinster ska genereras. 


Det Ă€r patetisk att förorda en försĂ€ljning som Jakob Högfeldt ivrigt proklamerar för dĂ€r han gĂ„r i första ledet för en försĂ€ljning. Ingen gör en affĂ€r om man inte kan göra en vinst. Vinsten kommer att hamna i privat fickor lika i StrĂ€ngnĂ€s som det varit fallet i kommuner dĂ€r man sĂ„lt ut kommunala bolag. SĂ„ blir det Ă€ven i StrĂ€ngnĂ€s. 

Vi socialdemokrater ska inte och kan inte gĂ„ med pĂ„ att lura vĂ€ljarna. VĂ„r övertygelse ska vara att vĂ€rna skattebetalarnas vĂ€l och ve. Inte att sĂ€lja ut vad de idag har och vad de i framtiden kan vinna pĂ„ att ha vĂ€rmeverket kvar. Om vĂ€rmeverket fĂ„r majoritet för en eventuell försĂ€ljning mĂ„ste vi socialdemokrater vĂ€lja om vi ska sitta kvar i en majoritet som vĂ€ljer att sĂ€lja ut sig sjĂ€lva. Om sĂ„ sker ska vi lĂ€mna vĂ„rt samarbete med Moderaterna och gĂ„ i opposition. 

Vi socialdemokrater ska fortsÀtta vara de socialdemokrater vi Àr och inte gÄ i ledband för en moderat ideologi vi alltid har slagits emot och som vi mÄste vÀlja vÀg för dÄ det gÀller att avveckla vÀrmeverket i StrÀngnÀs till privata intressen.

Krister Lumme
Socialdemokrat