Samarbete med SD borde vara otänkbart för KD och L

Debatt 21 september 2022 20:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en obegripligt tafflig valrörelse har Sverige förvandlats från en politiskt stabil parlamentarisk demokrati till politisk fars. Här ska inget av de partier som gick framåt i valet och som blev det största respektive näst största få bilda regering. 

Med stöd från det näst största – Sverigedemokraterna, med rötter ner till den svenska nazismen – går uppdraget till en av valets stora förlorare Moderaterna – nu Sveriges tredje största parti.

 

Det svenska valet har väckt uppmärksamhet långt utanför våra gränser. Och reaktionerna visar hur omskakande Sverigedemokraterna som näst största parti uppfattas långt utanför Sverige. Många har också med förvåning ställt sig frågan varför en rad svenska partier med gamla demokratiska anor bara för att vinna regeringsmakten kan göra sig politiskt beroende av Sverigedemokraterna. 

För de Liberaler och Kristdemokrater som i Europa kämpat mot nazister är allt samröre med ett parti som Sverigedemokraterna en omöjlighet.

 

Hos högerextrema och mot en demokratisk samhällsordning kritiska politiker och partier har det i stället jublats. Såväl Donald Trump som hans tidigare chefsstrateg Steve Bannon har hyllat Sverigedemokraternas framgångar. SVTs Bert Sundström har berättat att man i Ryssland med viss tillfredställelse rapporterar och noterar att Sverigedemokraterna gått så starkt och mycket framåt.

 

För såväl liberalernas Johan Pehrson som kristdemokraternas Ebba Busch borde det av både historiska och ideologiska skäl vara omöjligt att ge stöd till en av Sverigedemokraterna beroende regering. Än mindre att själva ta plats i den. 

Den hårda reaktion som kommit från den liberala gruppen ”Renew Europe” i EU mot Johan Pehrson och Liberalerna och deras stöd till en av Sverigedemokraterna beroende regering är svidande. Den belgiska ledamoten Hilde Venturas har i gruppen rest frågan om det svenska partiet kan fortsätta att vara med i den liberala gruppen.

 

För Ebba Busch som hävdar att de svenska Kristdemokraterna bygger på den europeiska och i synnerhet tyska kristdemokratiska traditionen borde en plats i en av Sverigedemokraterna beroende regering vara helt omöjlig. Med den minsta kunskap om politisk historia skulle Ebba Busch inse att det parti som en gång bildades i Tyskland av Konrad Adenauer aldrig ens hade kunnat föreställa sig att någon någonsin skulle få för sig att som Kristdemokrat backa upp ett parti som Sverigedemokraterna. 

Medan Konrad Adenauer på sin tid som borgmästare i Köln vägrade att hissa hakkorsflaggor i staden när Adolf Hitler kom på besök har Ebba Busch och Kristdemokraterna lånat ut sig till att skola upp Sverigedemokrater till en ”äntringsstyrka” beredd att ta över regeringskansliet.

 

För partier och politiker som ser det som viktigt att värna demokratin och demokratiska institutioner, som inte tvekar i valet mellan Biden och Putin, som ser värdet av en fri press och en från politisk styrning fri radio och tv, som värnar rättssäkerheten och våra domstolars oberoende borde en regeringsbildning där Sverigedemokraterna får politiskt inflytande förbli en omöjlighet.

 

Jaan Ungerson
Diplomerad omvärldsanalytiker


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa