Samma gamla nyliberala floskler från Strängnäspartiet

Det Strängnäspartiet framför som effektivitet har byggt en administrativ mardröm och uppföljningsintensiva pinnplockarmål. Det skriver dagens vänsterpartistiska debattörer.

Det Strängnäspartiet framför som effektivitet har byggt en administrativ mardröm och uppföljningsintensiva pinnplockarmål. Det skriver dagens vänsterpartistiska debattörer.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2022-06-15 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har vi sett det nygamla Strängnäspartiet titt som tätt på debattsidorna med frejdiga budskap om nya tag. 

Bara man gör organisationen lite vassare, om man bara har lite mer mätbara mål och ger skolpersonalen lite mer frihet så kommer allt att lösa sig. Speciellt om man blir lite mer som Trosa. 

Det är bara samma gamla nyliberala floskler som Strängnäs kommun (för) sakta jobbar sig bort från, liksom andra kommuner som dumpar det företagsinspirerade new public management-systemet som plågat kommunsektorn och myndigheter de senaste decennierna. Det Strängnäspartiet framför som effektivitet har byggt en administrativ mardröm och uppföljningsintensiva pinnplockarmål.

Skolan styrs genom läroplan, lagar och regler som en kommun inte har kontroll över. Det finns ingen detaljstyrning av enskilda lärares vardag från kommunpolitiken. Vi har ett friskolesystem vars kösystem segregerat skolan efter socioekonomiska mönster och ett skolpengssystem som inte kompenserar den kommunala skolan för de extra kostnaderna för att hålla platser åt alla barn (eller kostnaderna för segregationen). 

Vi håller helt med Strängnäspartiet om att Socialdemokraterna och Moderaterna inte gjort tillräckligt, men att tro att strukturella problem går att lösa bara genom att lärarna får mer frihet (från kommunal styrning som inte finns) är att blunda för problemen. Men lyssna gärna mer på lärarna, professorerna och lärarfacket. De säger samma sak som vi om skolans strukturella problem.

Det skolan i Strängnäs behöver är samma sak som vi alla redan vet fungerar. En komplett elevhälsa med skolsköterska, psykolog, socialpedagoger/kuratorer och elevassistenter så att lärarna kan jobba med att lära ut, samt tvålärarsystem och specialpedagoger så att de elever som behöver extra hjälp kan få det. Det betyder mer resurser till de skolor som behöver det.

En del kanske det låter som ett försvar för den majoritet som Strängnäspartiet kritiserar. Det är det inte, vi har varit och fortsätter vara det mest kritiska oppositionspartiet. Förändringarnas vind behöver blåsa, som Marie Ericsson Drotte framför det i sin senaste artikel. 

Socialdemokraterna och Moderaterna har misslyckats med skolan och att få fart på klimatarbetet. De var extremt sena med att inse LOV-systemets kostnadsdrivande och kvalitetssänkande effekter inom hemtjänsten och har inte lyckats bygga en bra arbetsmiljö inom omsorgen. Vår kritik av majoriteten och det system de byggt kommer bara från andra hållet i förhållande till Strängnäspartiet.

David Aronsson (V)
Henrik Sjödahl (V)
Strängnäs