Sänkta drivmedelsskatter gynnar landsbygden

Sänkta drivmedelsskatter gynnar landsbygden , skriver KD-företrädare.

Sänkta drivmedelsskatter gynnar landsbygden , skriver KD-företrädare.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Debatt2023-10-31 08:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste årens rusande drivmedelpriser har slagit hårt mot landets familjer, inte minst på landsbygden. Det är för dyrt att vara svensk - och de negativa följderna är många. 

Sverige behöver reformer som kan vända utvecklingen och främja en levande landsbygd. Kristdemokraterna jobbar utifrån målet att svensk livsmedelsproduktion måste öka. 

Just diesel är en stor kostnad i jordbruket. Vi kristdemokrater är därför stolta över att ha drivit igenom tre viktiga beslut inom regeringen inför nästa års budget: en fortsatt förlängning av nedsättningen av dieselskatten för lantbrukare, sänkt skatt på bensin och diesel och minskad reduktionsplikt.  

Det är beslut som kommer att göra skillnad. För en lantbrukare med blandad växtodling på 100 hektar förväntas den ekonomiska effekten bli ca 40 000 kronor per år jämfört med om reformerna inte hade genomförts. 

Detta är en av flera åtgärder som kan underlätta situationen för hårt prövade lantbrukare och bidra till stärkt konkurrenskraft inom svenskt jordbruk. Säkerhetspolitiskt svåra tider som dessa påminner oss om hur centralt det är att Sverige blir mer självförsörjande på livsmedel.

Familjer på landsbygden behöver naturligtvis drivmedel till mer än arbetsmaskiner. Föräldrarna kör barnen till träningar och andra fritidsaktiviteter, storhandlar och gör andra nödvändiga resor som på landsbygden tenderar att bli många mil per år. Även här kommer dessa reformer vara till hjälp.  

När mindre pengar går till drivmedel ökar även möjligheten att välja svenska kvalitetsprodukter till tallriken. Att köpa svenskt istället för utländskt kött är en god investering i öppna landskap och i en djurvälfärd som andra länder saknar. 

Svensk landsbygd kan räkna med Kristdemokraternas stöd. Framtiden för svenskt jordbruk, och dess bidrag till samhället och ekonomin, står högt på vår agenda.

Peter Kullgren (KD)

Landsbygdsminister

Cecilia Engström (KD)

Skattepolitisk talesperson

Ulf Rosén (KD)

Partidistriktsordförande Sörmland, Katrineholm