Satsa förebyggande pÄ Àldres hÀlsa

Med god nÀring orkar man mer. Att trÀna upp sina muskler mer mÄlmedvetet Àr en förebyggande ÄtgÀrd mot fallolyckor, skriver Leif Kindblom, distriktsordförande för SKPF PensionÀrerna i Sörmland

Med god nÀring orkar man mer. Att trÀna upp sina muskler mer mÄlmedvetet Àr en förebyggande ÄtgÀrd mot fallolyckor, skriver Leif Kindblom, distriktsordförande för SKPF PensionÀrerna i Sörmland

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-03-26 20:58
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För att behĂ„lla en god hĂ€lsa upp i Ă„ldrarna kan vi sjĂ€lva se till att fĂ„ i oss bra mat, röra pĂ„ oss rent fysiskt och dessutom trĂ€ffa andra mĂ€nniskor och umgĂ„s eller i alla fall försöka undvika att ofrivilligt hamna i ensamhet. 

För mĂ„nga Ă€ldre Ă€r det en realitet att aptiten kan minska och att muskelkraften blir sĂ€mre. Det begrĂ€nsar livet. Åtskilliga Ă€ldre drabbas ocksĂ„ av ensamhet. Det kan pĂ„verka hĂ€lsan negativt och behöver kompenseras, kanske att delta i aktiviteter i föreningar. Även samhĂ€llets insatser för Ă€ldres vĂ€lmĂ„ende Ă€r viktiga.

En positiv insats för hÀlsan Àr nÀringsriktig mat, smakfull och i en trevlig och stimulerande omgivning. Det bör sÀrskilt uppmÀrksammas nÀr Àldre Àr beroende av hemtjÀnst eller sÀrskilt boende. Har man mindre aptit fÄr man helt enkelt kompensera med goda smaker och bÀttre inramning. Att sitta ensam och peta i en matlÄda Àr nÀstan sÄ lÄngt bort man kan komma frÄn den positiva mÄltiden. Just ensamheten sÀger mÄnga Àldre har en negativ inverkan pÄ livskvalitén.

Med god nĂ€ring orkar man mer. Att trĂ€na upp sina muskler mer mĂ„lmedvetet Ă€r en förebyggande Ă„tgĂ€rd mot fallolyckor. Risken för fallolyckor ökar om man Ă€r svagare. Fallen Ă„samkar de drabbade stort lidande och kostar samhĂ€llet Ă„tskilliga miljarder. Fallolyckor medför ocksĂ„ att fem Ă€ldre avlider varje dag i Sverige, Ă„ret om. Att motionera och trĂ€na ökar aptiten och man orkar mer och spiralen Ă€r uppĂ„tgĂ„ende. 

För den enskilde Ă€ldre och för kommunen dĂ€r man bor och för regionens sjukvĂ„rdsinsatser och för hela samhĂ€llet Ă€r det av stor vikt, och dessutom oerhört lönsamt, att satsa pĂ„ förebyggande Ă„tgĂ€rder och naturligtvis inte vidta Ă„tgĂ€rder som motverkar ett friskare Ă„ldrande. Men det gör man vĂ€l inte, eller
? 

Jo till och med det nÀr man bommar igen öppna restauranger i anslutning till Àldreboenden och dÀrmed bidrar till Àldres isolering. Eller nÀr maten inte lÀngre lagas nÀra de Àldre och med hÀnsyn till deras önskemÄl. Och att de boende gÄr miste om dofter frÄn köket som kan vÀcka matminnen och öka aptiten.

TyvÀrr Àr sikten ofta begrÀnsad, en nÀmnd kan se sina egna kostnader, skÀra i budgeten men inte behöva ta konsekvenserna i vidare bemÀrkelse eller pÄ lÀngre sikt. De kan vÀltras över pÄ nÄgon annan, till exempel pÄ ökade kostnader för sjukvÄrd. SamhÀllskostnaderna drabbar oss alla och vi borde dÀrför inte tillÄta murar mellan insatsomrÄdena utan ha mer av helhetsblick.