SD och regeringen slår mot välfärden i Sörmland

Debatt 14 december 2022 18:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Sverigedemokraterna och högerregeringen lagt fram sin första budget. Det är en budget som innebär stora nedskärningar välfärden. Det blir färre anställda i förskolan, skolan, sjukvården och äldreomsorgen runtom i landet. Deras nedskärningspolitik kommer även drabba Sörmland och Eskilstuna.

 

SD och regeringen satsar inte ens hälften av det som behövs för att välfärden ska klara av att behålla dagens nivå. Detta enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som har beräknat vad som krävs för att kunna ha kvar lika många lärare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan välfärdspersonal som i dag. Totalt sett innebär det runt 15 000 färre anställda i svensk välfärden. Det anser vi är helt fel håll att gå.

 

För Sörmlands län motsvarar det 430 färre anställda i välfärden, i kommuner och region. Så ser den budget ut som SD och högerregeringen har lagt för Sverige.

Det här kommer att märkas i vardagen för många människor. För de som har barn i skola och förskola. För de äldre som är beroende av hemtjänsten. För den som blir sjuk och behöver vården.

 

Färre anställda betyder också en betydligt stressigare arbetsdag för de som arbetar i välfärden. Under pandemin var alla överens om att vårdpersonalen var hjältar. Nu ska de i stället ha nedskärningar.

 

Alla partier säger att de vill satsa på skolan och de pratar gärna om hur mycket de vill göra för vården och omsorgen. Men om man inte är beredd att satsa de pengar som behövs för att behålla personalen, vad är då löftena värda? 

Det är ju personalen som gör jobbet. De förtjänar mer. 

 

Vad lägger då Sverigedemokraterna och regeringen pengar på i stället? En av de allra största sakerna i deras budget är en särskild skattesänkning för dem som tjänar över 46 000 kronor i månaden. Den skattesänkningen kostar 13 miljarder kronor, men ger inte en enda krona till någon som tjänar under 46 000 kronor i månaden. De som tjänar drygt 50 000 i månaden eller mer får däremot en hel tusenlapp i månaden i sänkt skatt. Det är faktiskt en helt orimlig och obegriplig prioritering i krisen. 

 

Sverigedemokraterna har ofta sagt att de värnar välfärden. Nu har de fått makt på riktigt. Då blev resultatet skattesänkningar för de allra rikaste och stora nedskärningar i skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

 

Men det går att gå en annan väg genom krisen – en rättvis väg. Med vårt budgetförslag skulle Sörmland få 717 fler anställda i välfärden än med regeringens, i Eskilstuna skulle det innebära 179 fler anställda. Personal som skulle kunna förstärka i förskolan, skolan och äldreomsorgen. 

I pengar skulle det för Sörmland innebära 502 miljoner kronor, varav 125 miljoner skulle gå till Eskilstuna. Kommuner och regioner runtom i Sverige går just nu på knäna för att hantera situationen, samtidigt som regeringen blundar för verkligheten. 

Alla löften som gavs av SD och regeringspartierna under valrörelsen är som bortblåsta. Det är inte att ta ansvar för hela Sverige. 

 

Vi behöver också införa Sverigepriser på el och hjälpa vanliga hushåll med små marginaler. Vi måste göra de nödvändiga investeringarna för klimatet som samtidigt skapar mängder jobb i lågkonjunkturen. Vi behöver stoppa vinstuttagen från välfärden, så att resurserna går till mer personal istället för att försvinna till vinster. Det är Vänsterpartiets väg.

 

Maria Forsberg
Distriktsordförande, Vänsterpartiet Sörmland 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa