SD visar en unken och förlegad syn på hbtq-personer

SD vill inte att kommunen sponsrar RFSL och Springpride i Eskilstuna, något som Liberala ungdomsförbundet vänder sig emot.

SD vill inte att kommunen sponsrar RFSL och Springpride i Eskilstuna, något som Liberala ungdomsförbundet vänder sig emot.

Foto: Hanna Oscarsson

Debatt2023-04-11 07:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Företrädare för SD Eskilstuna uttryckte nyligen i en intervju att kommunen bör sluta finansiera RFSL och Springpride. Det är inte första gången som SD:s unkna värderingar speglas av den politik de driver och vi i Luf i Sörmland är trötta på det!

Precis som samhället utvecklas kanske även ni SD bör utvecklas och inse att hbtq+ inte bara är en bokstavskombination, utan att det är en stor grupp människor som faller offer för er politik. När ni förbjuder prideflaggor i Sölvesborg och när ni försöker rycka undan RFSL:s finansiering så skadar ni människor. SD visar på stor okunskap och oräddhet, om hur deras politik påverkar svaga grupper i samhället. RFSL gör mycket mer än att arrangera Springpride, de bedriver stödmottagning och stödgrupper för nyanlända. RFSL kan rädda liv!

Tobias Gustafsson (SD) sade till Kuriren att RFSL och hbtq+-rörelsen “säkert” gör något gott för hbtq+-personer samt att han inte är så insatt. Han säger att han inte lägger större värderingar i vad man har för läggning, dock säger han i samma mening att han “inte skulle gå ut på gatorna och ropa ut vilken läggning jag har”. Det här visar på en unken och förlegad syn. Ni är okej med hbtq+, bara ni slipper se dem. Det är faktiskt inte klädsamt.

Pride handlar om olika saker, framförallt så är det ett demonstrationståg för att alla människor ska behandlas lika. Vi vet sen länge att det inte är något som SD är intresserade av. Pride är också ett firande av olikhet, att vi alla inte är likadana gör samhället starkare och bättre. Ni vill ta bort sponsringen på 200 000 kronor per år till RFSL och Pride. Vi tycker att kommunen bör sponsra RFSL eftersom att de 200 000 är till för Eskilstunabornas välmående och inte minst för hbtq.

Vill man se ett annat samhälle, ett samhälle där olikheter firas och uppskattas istället för att bespottas. Ett samhälle där vi ersätter hat, rädsla och okunskap med kärlek, tolerans och upplysning så gå med i Luf! Vi står upp mot SD:s brun-sörjiga politik. Vi står på det fria folkets sida!

Luf tycker att staten inte ska moralisera över mogna människors val av sexpartner, vi tycker att man bör utöka hbtq-kompetensen bland offentligt anställda. Vi behöver öka tillgängligheten i den könsbekräftande vården, det är så vi kan rädda liv. Så istället för ofräsch smyg-homofobi så behöver vi en progressiv politik som står på alla hbtq-personers sida.

Felix Cileli.
Felix Cileli.