Rätt att släppa ut – eller rätt att slippa utsläpp

Senior Materials Europe har fått rätt att hantera 2 770 ton diklormetan i ett bad i sin fabrik i Eskilstuna.

Vi vet, skriver Lennart Bogg, Eskilstuna, att diklormetan – det farliga ämne som Senior Materials fått tillstånd att släppa ut –  leder till genetisk påverkan, förhöjd cancerrisk och neurologisk sjukdom.

Vi vet, skriver Lennart Bogg, Eskilstuna, att diklormetan – det farliga ämne som Senior Materials fått tillstånd att släppa ut – leder till genetisk påverkan, förhöjd cancerrisk och neurologisk sjukdom.

Foto: Henrik Holmberg

Debatt2024-12-05 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En plastfilm kommer att vevas genom badet dygnet runt varje dag i veckan. Där filmen går in och där den går ut kommer 2,5 ton diklormetan (DCM ) att läcka ut inne i fabriken varje dygn och utsätta personal för allvarlig hälsorisk.

Kraftiga fläktar kommer att skicka ut ämnet i omgivande luft. Hur höga halter som kommer att finnas i omgivande luft i näraliggande bostadsområden går inte att säga – eftersom någon tillförlitlig analys inte gjorts. Utsläpp regleras av EU:s IPPC-direktiv (96/61/EC), som ställer krav på bästa tillgängliga teknologi (BAT) för att minska hälso- och miljörisker.

Senior uppfyller inte kraven på BAT, men har ändå beviljats tillstånd. Våra myndigheter som ska skydda medborgarnas hälsa och säkerhet har i stort sett inte ifrågasatt något i företagets inlagor.

Tesla gör anspråk på att rena och återvinna 99,98% av DCM. Om Senior använde samma teknologi skulle utsläppen vara 125 kg per dygn i stället för 2,5 ton. Men det skulle kosta. Att släppa ut utan rening är billigt

Den koreanska tillverkaren av separatorer S  IE, som tillverkar i Kina, Korea och Polen, har investerat miljardbelopp för att återvinna och rena DCM i sina processer. SK IE släpper ut en bråkdel av vad Senior kommer släppa ut.

Liknande gäller för den största kinesiska tillverkaren SEMCORP, som tillverkar i Ungern. Seniors utsläpp av DCM är, inte osannolikt, de högsta i världen. Regelverket har skärpts – och fortsätter att skärpas– i Kina, Korea, USA och andra länder, medan Sverige går i motsatt riktning, från strikt kontroll till total laissez-faire.

En forskningsrapport från Cypern har visat på 12 till 25 gånger förhöjd risk för cancer i hjärnan och centrala nervsystemet för människor som bott i närheten av verksamhet som hanterar DCM. Det var en skofabrik som använde DCM, dock i betydligt mindre mängd än i fallet med Senior.

Mätningar av skorstensutsläpp 2005-06 visade på ett flöde av 850 gram per timme att jämföras med Seniors planerade utsläppsflöde av 127 kg per timme. (K C Makris och M Voniatis: Brain cancer cluster investigation around a factory emitting dichloromethane, European Journal of Public Health, 2017)


Anhöriga till människor som avlidit av cancer i hjärnan och centrala nervsystemet i Cypern använde forskningsrapporten som underlag för att begära skadestånd för att staten inte uppfyllt sin skyldighet att skydda medborgarna.

I första instans tillerkändes de skadestånd. Domen överklagades till Högsta domstolen, som ändrade domen men fastställde att verksamheten inneburit en störning. Nu ligger målet i Europarådets domstol för mänskliga rättigheter.


Fallet är baserat på den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter – artikel 2 om rätt till liv och artikel 8 om respekt för privat- och familjeliv. Det handlar om avvägningen mellan å ena sidan rätten att för kommersiell vinning släppa ut gift i luften som kommer att skada och döda ett antal människor och å andra sidan den mänskliga rättigheten till överlevnad och liv i hälsa och välmåga.

Vi vet från epidemiologiska studier att DCM i uteluften leder till genetisk påverkan, förhöjd cancerrisk och neurologisk sjukdom.
 

Lennart Bogg, tidigare på Karolinska Institutet, var sedan professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens Universitet. Han är styrelseledamot i den förening som bildats för att stoppa utsläppen av diklormetan.