Skolan ska inte blöda pengar till riskkapitalister

Skolan blöder pengar till riskkapitalister. Det borde den inte göra. Det tycker dagens debattör.

Skolan blöder pengar till riskkapitalister. Det borde den inte göra. Det tycker dagens debattör.

Foto:

Debatt2022-06-19 20:56
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Àr dags att vi granskar de vinstdrivande företagen som driver friskolor med vinstintresse i Sverige. Vi som medborgare, elever, förÀldrar och personal har alla erfarenheter av skolan under vÄra liv. SjÀlvklart Àr det sÄ att tiderna förÀndras och din erfarenhet av skolan skiljer sig sÀkert frÄn min. DÀremot tror jag att vi alla oavsett negativ eller positiv erfarenhet kan vara överens om att skolan Àr viktig för vÄr och samhÀllets utveckling.

En del av skolans uppdrag Àr att lÀgga en grund för oss alla att bygga pÄ och ge oss verktyg för att sjÀlva kunna uppfylla de saker i livet vi drömmer om att göra. Dock tror jag att vi alla Àr överens om att dagens skola har stora utmaningar överlag gÀllande betyg, undervisning, ordning och arbetsmiljö. Detta gÀller skolor oavsett om de drivs kommunalt eller privat. Vad jag vill lyfta Àr att friskolorna idag har ett orÀttvist övertag som de företagen som driver skolor mer Àn gÀrna utnyttjar, detta pÄ ett sÀtt som gynnar vinst över elevens behov.

Friskolor har vissa fördelar som kommunen som huvudman saknar. Om en friskola till exempel stÀngs ska skolans elever dagen efter ha en plats i kommunal skola, det enda som krÀvs Àr att man som friskola beslutar att det saknas lönsamhet. Denna möjlighet har inte kommunala skolor.



Oavsett om man har sitt barn i en vinstdrivande skola eller ej betalar man för att dessa skolor ska kunna ta dina pengar som vinst och ge till Àgarna.

Det Àr det hÀr som Àr svÄrt att förstÄ, trots att du valt en kommunal skola för ditt barn sÄ betalar du fortfarande företagens vinster samtidigt som ditt barn kan fÄ en sÀmre skolgÄng, detta eftersom de kommunala skolorna, nÀr deras utgifter ökar Àr skyldiga att kompensera friskolorna.

Det innebĂ€r att man mĂ„ste ge pengar till skolor man har liten eller noll insyn i eller kontroll över, utan motkrav. Det kanske lĂ„ter konstigt och tanken Ă€r god. Om kommunens skolor fĂ„r ökade utgifter borde rimligtvis de fristĂ„ende ha liknande ökningar. Systemet finns alltsĂ„ för att bibehĂ„lla likvĂ€rdigheten – men det fungerar inte. 

De Àr sÄ att vid behov eller ej, innebÀr en ökad utgift i kommunala skolor en gratis slant till friskolorna. Ett företag, i detta fall en skola, bryr sig i grunden om tre saker: pengar ut, pengar in och vinst. Vem kan garantera att en friskola med vinstintresse anvÀnder pengarna till eleverna och inte vinst?

Det Àr dags att vi tar tillbaka kontrollen över hur vÄra pengar anvÀnds, det Àr dags att sÀga nej till vinstintresse i skolan.


Johan Lidén (S)
Legitimerad gymnasielÀrare Eskilstuna

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om