Skydda bördig jordbruksmark frÄn exploatering

Ute i Kjula logistikpark kan logistikföretagen etablera sig. Inte pÄ idag odlad jordmark.

Ute i Kjula logistikpark kan logistikföretagen etablera sig. Inte pÄ idag odlad jordmark.

Foto: Mikael Andersson

Debatt2022-03-22 20:19
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag kĂ€nner spontant en mycket stor oro och ilska inför Eskilstuna kommuns ytterst provocerande planer pĂ„ att skapa ett hĂ„rdexploaterat logistik-omrĂ„de pĂ„ en stor del av GunnarskĂ€ls gĂ„rds jordbruksmarker mellan TorshĂ€lla och Folkesta/HĂ€llby.

Jag Àr medveten om att GunnarskÀls gÄrd (GunnarskÀl 1:4) om totalt cirka 517 hektar jord och skog inköptes av Eskilstuna kommun redan cirka 1970. Ospecificerade exploateringsplaner för en del av fastigheten har funnits sedan dess, men nÀr dessa pÄ sistone har aktualiserats av kommunen, finner jag dessa planer djupt olyckliga och bekymmersamma av mÄnga skÀl. Jag anser att de Àr sÄ förödande att de mÄste stoppas!

Det handlar om en yta pÄ upp till totalt drygt 300 hektar, varav merparten Äkermark av mycket hög kvalitet. Det storskaliga jordbrukslandskapet norr om E20 vid Folkesta har en oerhört stor betydelse för landskapsbilden i ett omrÄde som i övrigt under de senaste 50 Ären utsatts för en genomgripande exploatering vad gÀller ny markanvÀndning och rivna byggnader.

Kommunens planer pÄ en storskalig exploatering av GunnarskÀls jordbruksmark skulle ocksÄ pÄ ett ytterst olyckligt sÀtt pÄverka den angrÀnsande, privatÀgda fastigheten Egelsta 2:4 (Egelsta gÄrd) pÄ cirka153 hektar, vars jordbruksmark och gÄrdscentrum Àr belÀgna omedelbart söder om kommunens markinnehav och norr om E20.

Förutom behovet att för framtiden sÄ lÄngt som möjligt skydda bördig och synnerligen vÀrdefull jordbruksmark frÄn exploatering finns alltsÄ ett starkt skÀl att Àven skydda den nuvarande landskapsbilden i omrÄdet.

Som framgÄr av en LRF-rapport (19.9.2021) har Sverige idag som helhet förlorat cirka 25 procent av den totala jordbruksmarken Är 1920, dÄ den nÄdde sin största utstrÀckning. Jordbruksmarken i Sverige Àr nu orovÀckande nog nere pÄ en nivÄ som motsvarar arealen pÄ 1870-talet. Detta Àr givetvis en fullstÀndigt oacceptabel utveckling, som mÄste begrÀnsas med tanke pÄ Sveriges sjÀlvförsörjningsgrad vad gÀller livsmedel och av övriga miljöskÀl!

LRF-rapporten tar ocksĂ„ fasta pĂ„ att Jönköpings kommun nyligen blivit Sveriges första kommun att uttryckligen skydda jordbruksmarken i kommunen. Varför inte denna kloka instĂ€llning Ă€ven i Eskilstuna stadshus? I detta avseende har Eskilstuna kommun uppenbarligen mycket att lĂ€ra. 

Denna typ av storskaliga logistik-parker bör givetvis alltid – dĂ€r sĂ„ Ă€r möjligt – placeras i skogsomrĂ„den (liksom i Kjula Logistikpark) och absolut inte pĂ„ vĂ€rdefull Ă„kermark som i GunnarskĂ€l. Till skillnad frĂ„n pĂ„ sina hĂ„ll i SkĂ„ne finns det betydligt lĂ€mpligare lokaliserings-alternativ i skogsmark i Eskilstuna kommun för en ny logistikpark.

Jag anser att det vore betydligt mycket klokare i alla avseenden om Eskilstuna kommun kunde genomföra en markbytes-affÀr med markÀgaren Svenska Kyrkan vad gÀller den till GunnarskÀl direkt i vÀster angrÀnsande, obebyggda skogsfastigheten Valtomta 1:6 pÄ cirka 160 hektar, alltsÄ södra delen av "Gröndals-skogen" mellan nya motorstadion och E20 samt Àven ett stort, sammanhÀngande skogsomrÄde vÀster om riksvÀg 56/KvicksundsvÀgen nordvÀst om Gröndals trafikplats.

Den fastigheten erbjuder dessutom lÄngt mycket bÀttre naturliga förutsÀttningar för en direkt koppling till det nuvarande trafiksystemet i omrÄdet, med möjlighet till direkt-anslutning till bÄde E20 och riksvÀg 56 via trafikplats Gröndal.

Jag förutsÀtter att alla tÀnkbara lösningar prövas för att förhindra att GunnarskÀls gÄrds jordbruksmark för all framtid förstörs av kortsiktiga och storskaliga exploateringsplaner utan att alla möjliga alternativ först mycket noga undersöks. NÄgot annat vore fullstÀndigt sanslöst oansvarigt av Eskilstuna kommun!

Peter Lorin
Journalist i TorshÀlla