”Småstadsevolutionen” förstör Holmberget i Torshälla

Debattören oroas över Eskilstuna kommuns planer för Holmberget.

Debattören oroas över Eskilstuna kommuns planer för Holmberget.

Foto: Lars Skärlund

Debatt2021-12-14 21:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ur ”VISITESKILSTUNA* december 2021” Eskilstuna kommun:

”Holmberget är en vacker park-oas i Torshälla. Parken, som är mer än 100 år gammal, är främst stadsträdgårdsmästaren och hembygdsentusiasten Georg Nyströms verk. Han ägnade stor del av sitt liv åt att göra Holmberget till en förnämlig parkanläggning. Holmbergsparken erbjuder slingrande gångar, statyer och vacker utsikt mot gamla Torshälla.”

I samband med Torshällas 700 åriga firande av stadsprivilegierna från 1317 uppfann majoriteten i Eskilstuna kommun den så kallade ”Småstadsevolutionen” som alltmer negativt påverkar utvecklingen i Torshälla. Våra viktiga stadsnära grönytor bebyggs, träd kapas och till och med gamla alléträd har ersatts av lyktstolpar som i Torshälla hamn.

Den pågående ”Småstadsevolutionen” har nu planer på att ge sig på vår stadspark Holmberget. Majoriteten med hjälp av lokala företrädare redovisar i Torshälla Runt (nr 4 2021) en ”Förstudie Holmbergsparken” vilket om den genomförs kommer att förstöra parken för all framtid. 

Utförlig beskrivning av planerna finns på Utvecklings-PM Holmbergsparken av Eskilstuna kommun.

Den 15 november överlämnades en protestlista omfattande 1666 namnunderskrifter till vår lokale företrädare i kommunen, enligt artikel i Eskilstuna-Kuriren (16/11). Ingen reaktion kunde noteras i och med kommentaren ”det finns lika många som tycker att förslaget är bra”.

I Torshälla Nr 5 kan man läsa att ”Det finns inga beslut tagna för Holmberget” men att tre alternativa scenarier har presenterats. Oavsett vad som väljs så innebär varje enskilt scenario att många träd kommer att kapas och delar av Holmberget kommer att sprängas bort. Detta måste förhindras.

Låt Holmberget förbli en grön oas för alla Torshällas invånare och besökare!

Sten Ullerstad
Ordförande Naturskyddsföreningen Eskilstuna