Snabb uppkoppling är viktig för en fungerande vardag

Våra kunder får glädje av de lägre prisnivåerna på högre hastigheter som avtalet med IP-Only innebär, skriver företrädare för Eskilstuna Energi och Miljö.

Våra kunder får glädje av de lägre prisnivåerna på högre hastigheter som avtalet med IP-Only innebär, skriver företrädare för Eskilstuna Energi och Miljö.

Foto: Björn Pauli/Helena Landstedt

Debatt2021-01-02 05:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett stadsnät med stabil uppkoppling är en förutsättning för att vårt moderna samhälle ska fungera. Samhällsviktiga funktioner är i hög utsträckning digitaliserade, allt från sjukvårdens patientjournaler till myndigheternas processer. Uppkoppling krävs för att sköta bankärenden, ta del av nyhetsförmedlingen samt hålla kontakt med släkt och vänner. Många jobbar eller pluggar dessutom hemifrån. Det gör att efterfrågan ökar på allt snabbare internet.

Vi på Eskilstuna Energi och Miljö, EEM, är stolta över att äga och bygga ut fibernätet i Eskilstuna med omkringliggande landsbygd. Vi har lång erfarenhet av att ge Eskilstunaborna en uppkopplad vardag – första spadtaget för stadsnätet tog vi för runt 20 år sedan. Att vi nu byter kommunikationsoperatör (KO) innebär ingen skillnad i det avseendet.

2015-2019 ingick vi i ett samarbete med driftbolaget Fibra. Under det samarbetet har vi projekterat och byggt nätet på uppdrag av Fibra som haft säljansvaret, liksom ansvaret för driften av nätet. Även om många på landsbygden fortfarande saknar uppkoppling blir det färre och färre nyanslutningar. För att säkerställa en långsiktigt hållbar affär, beslutade vi att ta hela ansvaret själva förutom rollen som KO. Fiberaffären förändras och växer kontinuerligt, med bland annat kopplingar till välfärdstjänster, utvecklad driftövervakning samt efterfrågan på svartfiber för företag. Nu kan vi själva styra vår utveckling inom dessa områden.

Under våren 2020 pågick upphandlingen gällande ny KO. IP-Only vann upphandlingen och blev därmed aktören som håller i plattformen för tjänsteleverantörerna, som i sin tur tillhandahåller internet, IPTV samt kapacitet till våra kunder.

De senaste veckorna har en successiv övergång till ny KO skett. Eskilstuna-Kuriren har skrivit om problem som uppstått vid övergången. För att ge studenter i Mälardalens datorförening en billig lösning på sin internetuppkoppling har föreningen varit en av de tjänsteleverantörer som haft avtal med Fibra. Med IP-Only som KO har EEM, tillsammans med IP-Only, tagit fram ett så kallat kollektivavtal med Bredband2 för att studenterna ska kunna fortsätta surfa till låg kostnad. 

EEM:s avtal med IP-Only sträcker sig över sju år. Den som blickar tillbaka sju år ser att mycket har hänt inom digitaliseringen. Vi tror att utvecklingen går minst lika fort framöver – och att våra kunder får glädje av de lägre prisnivåerna på högre hastigheter som avtalet med IP-Only innebär. 


Kjell Andersson
Vd Eskilstuna Energi och Miljö

Ann-Sofie Wågström
Styrelseordförande för Eskilstuna Energi och Miljö