Socialnämnden ger stöd till personer som behöver det

Majoriteten i socialnämnden vill prioritera och renodla nämndens faktiska uppgifter för att se till att personer får rätt stöd vid rätt tillfälle, skriver Göran Gredfors (M).

Majoriteten i socialnämnden vill prioritera och renodla nämndens faktiska uppgifter för att se till att personer får rätt stöd vid rätt tillfälle, skriver Göran Gredfors (M).

Foto: Lars Skärlund/Anders Nilsson

Debatt2022-12-21 18:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit många nyhetsrapporteringar om socialnämnden och överenskommelserna om idéburet offentligt partnerskap (IOP-överenskommelserna) de senaste veckorna, många med en negativ infallsvinkel. Jag tycker att nyhetsrapporteringen har varit bristfällig och vill därför nu, som ordförande i socialnämnden, förtydliga och förmedla vad nämnden faktiskt har beslutat om.



Socialnämndens fokus har varit och kommer fortsatt framåt vara att ge stöd till personer som behöver det när de behöver det. Vi vill bekämpa hemlösheten i Eskilstuna och det är en av våra prioriteringar och en av anledningarna till att nämnden ska renodla sina uppgifter. 

Det har skrivits mycket om den så kallade ”matkassen” som Stadsmissionen har kunnat dela ut till personer i behov, men som socialnämnden nu har valt att inte fortsätta stötta. Det är bland annat för att nämnden behöver renodla sina uppgifter och gå in och stötta där nämnden ska och behöver hjälpa personer i utsatthet. 

Något som är anmärkningsvärt här är dock att det finns så många personer i Eskilstuna som tar del av matkassen. Kravet för att få ta del av den är nämligen att man lever under riksnormen för ekonomiskt bistånd och Eskilstuna ligger över riksnormen och det bör därför inte finnas så många personer som uppfyller kravet för matkassen.  



Hemlöshet är ett stort problem i Eskilstuna såväl som i resten av landet. Det är en fråga som vi inom berörda instanser behöver ta tag i och samarbeta kring för att få till bästa möjliga situation för personer som är hemlösa och i utsatthet. Majoriteten i nämnden vill därför prioritera och renodla socialnämndens faktiska uppgifter för att se till att personer får rätt stöd vid rätt tillfälle.

På nämnden i november beslutade vi om flera IOP-överenskommelser för 2023 med Eskilstuna Stadsmission. 

Stadsmissionen i Eskilstuna har tre olika verksamhetsområden. Dels finns deras grundverksamhet för människor i utsatthet där de kommer att få 4,6 miljoner kronor per år under tre år med början 2023. Den delen inom Stadsmissionens verksamhet innehåller två härbärgen, det nuvarande samt ett nytt för kvinnor, vilket vi är väldigt glada över att få på plats inom kort. 

Ett härbärge för kvinnor var något som alla partier pratade om under valrörelsen och som vi direkt efter gjorde slag i saken och beslutade om på nämnden i november. Målsättningen är att härbärget för kvinnor ska öppna under första kvartalet av 2023 och då med plats för 5 kvinnor.  Samtidigt som platserna för männen planeras att utökas med 2 platser. Det betyder i sin helhet 2, 1 miljoner i ökat stöd varav 1,6 miljoner för kvinnligt härbärge under 2023. 

Den andra delen av Stadsmissionens verksamhet är det som heter Bostad först. Vilket innebär att personer i missbruk får en bostad först (utan krav på nykterhet) för att på så sätt ge incitament till att börja jobba med sin problematik. Till den delen av verksamheten kommer de få 1,5 miljoner kronor under 2023, vilket är en ökning med 500 000 kr jämfört med 2022.

Sedan tidigare har socialnämnden redan en IOP överenskommelse som löper till och med 2024 som innefattar 1,8 miljoner kronor per år för daglig verksamhet. Här är en öppen verksamhet för människor i social utsatthet som finns tillgänglig samtliga vardagar. 

Socialnämnden ökar därmed sitt stöd till Eskilstuna Stadsmission med 2,1 miljoner kronor under det kommande året. Det totala stödet för Stadsmissionen under 2023 blir 7,9 miljoner kronor. 

Göran Gredfors
Ordförande i socialnämnden (M)