V: Som vi kommer opponera oss i regionen!

Vi är kritiska till att regionstyret inte kunnat presentera vad nedskärningarna kommer att leda till, vilka personalgrupper som ska få gå, skriver Vänsterpartiets Lotta Back och Maria Forsberg.

Vi är kritiska till att regionstyret inte kunnat presentera vad nedskärningarna kommer att leda till, vilka personalgrupper som ska få gå, skriver Vänsterpartiets Lotta Back och Maria Forsberg.

Foto: Vänsterpartiet

Debatt2023-10-06 07:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen varslades ni, 700 medarbetare hos region Sörmland. Vilka som får går är ännu okänt. Men bort ska ni.

I och med beslutet att varsla 700 är Sverigedemokraterna inte längre ett vanligt oppositionsparti. De är ett stödparti till styret. Vänsterpartiet som röstat emot och Socialdemokraterna som inte deltog i beslutet är nu de enda oppositionspartierna. Och som vi kommer opponera oss!

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) beräknar att regionerna går mot ett underskott på 22 miljarder kronor. Regeringen och SD har presenterat cirka 7,5 miljarder i generella och riktade statsbidrag till regionerna. Åtminstone 14,5 miljarder saknas för att vård, omsorg, kollektivtrafik och kultur ska gå runt. Det är resultatet av regeringens och SD:s budget. En budget som trasar sönder välfärden.

Vid regionfullmäktige den 26 september var Vänsterpartiet tydliga med vari felet ligger. Att styret för regionen inte tagit sitt ansvar. Inte handlat i tid. Inte varit tydliga nog mot regeringen. Att deras sätt att skylla ifrån sig på alla andra inte funkar längre. 

Minoritetsstyret (M, VFP, KD, C) tar på sig offerkoftan. De skyller gärna på den avskedade regiondirektören. Som de själva gav 7 miljoner kronor i avskedspresent. De lägger gärna över ansvar på tjänstemän att ta svåra beslut. De skyller ifrån sig på det förra styret (S, VFP, C), där flera av de i dag styrande partierna själva satt med.

Vi är kritiska till att regionstyret inte kunnat presentera vad nedskärningarna kommer att leda till, vilka personalgrupper som ska få gå. Att varsla 700 medarbetare inom region Sörmland kommer bland annat att innebära sämre vård, sämre arbetsmiljö för personalen, minskat utbud av vårdtjänster, färre läkemedelskontroller.

De ännu inte specificerade besparingarna lutar i övrigt mot att leda till dyrare besök i vården, dyrare resor inom kollektivtrafiken och den där kulturupplevelsen, ja den kommer bli dyrare. Ingen har vågat nämna det än men vi ser risker att Sörmlands museum kommer att avgiftsbeläggas. 

Vi förstår er som varslats oro. Vi förstår era familjers oro. Vi har kämpat för att behålla så många som möjligt av er genom att försöka lyfta frågan om skattehöjning. Vi har ändå Sveriges lägsta skattesats. Men nej det vill de inte lyssna på. De ser lite olyckliga ut, vrider lite på huvudet och säger som kungen: neeh, neeeh!

Vänsterpartiet är kritiska till att styret väljer att spara på vården. Så mycket kommer att försämras. Det är ett förfall vi ser framför oss. En generation barn som kommer växa upp under betydligt svårare förhållanden än dagens vuxna. Sämre vård, sämre förutsättningar för god hälsa, sämre tandvård, ett mer otryggt samhälle.

Men tänk efter! Nedskärningarna som sker nu är inget måste. De styrande partierna kommer försöka få dig att tro det. De kommer luta huvudet på sned och säga: vi hade inget val. 

Men det stämmer inte. Det vi ser är resultatet av mycket medvetna politiska val från högsta politiska nivå till lägsta. Det här är deras strategi. Kanske för att kunna säga: Se så dåligt regionerna gör sitt arbete – vi måste förstatliga. I stället för att bidra till en utvecklad välfärd satsar de pengarna på ytterligare jobbskatteavdrag och höjda ROT- och RUT-bidrag, sänkta tobaks och drivmedelspriser. 

Vi hoppas och tror att du som varslats förstår att inte köpa deras argument. Var den där personen som delar ett inlägg eller lyfter med polarna om hur styret söndrar vårt samhälle och att ett bättre Sörmland är möjligt. Vi vill som du ha en vård att lita på med trygga medarbetare.

Lotta Back,
Gruppledare, Vänsterpartiet Region Sörmland

Maria Forsberg
Distriktsordförande, Vänsterpartiet Sörmland