Hot, våld och sexuella trakasserier är vardag bland den personal som ska visera biljetter och ge bra service till resenärerna ombord. I höstas genomförde Seko en medlemsundersökning bland de som arbetar inom den spårbundna trafiken i Sverige. Flera tusen medlemmar har svarat och kan vittna om en oroande utveckling för de ombordanställda.
För att nämna några av resultaten:
– 1 av 4 ombordanställda svarar att de dagligen, nästan dagligen eller någon gång varje vecka upplever att anställda utsatts för sexuella trakasserier.
– Varannan ombordanställd medlem svarar att det dagligen, nästan dagligen eller någon gång i veckan förekommer hot på arbetsplatsen.
– På frågan ”Förekommer det våld på din arbetsplats” svarar nästan 1 av 5 av de ombordanställda att det förekommer dagligen, nästan dagligen eller någon gång i veckan. Upptill detta svarar hela 24 procent att det förekommer någon gång varje månad.
Seko kan konstatera att utveckling går åt fel håll. Fler upplever i dag att hot och våld är ett allvarligare problem än tidigare. Faktum är att tågpersonalen är en av de mest utsatta grupperna i samhället i detta hänseende.
Det finns ett tydligt samband mellan ensamarbete ombord på tågen och utsattheten för hot, våld och sexuella trakasserier. Som ensam ombord på tåget finns inget skydd och ingen som kan stötta dig om det händer något. Både den fysiska och sociala ensamheten påverkar ombordpersonalen negativt.
Det är också därför lagstiftningen i de här sammanhangen är tydlig. Ensamarbete ska inte förekomma om det finns påtaglig risk för att arbetstagaren kan utsättas för hot eller hot om våld.
Ändå förekommer det fortsatt ensamarbete ombord. När vi frågar våra medlemmar svarar 72 procent av de ombordanställda att det dagligen eller nästan dagligen förekommer ensamarbete på arbetsplatsen.
Med utgångspunkt från resultaten i vår rapport kräver därför Seko ett stopp för ensamarbetet ombord på tågen.
En stor del av den spårbundna trafiken i Sverige i dag sker genom offentlig upphandling. Tågoperatörer lägger anbud för att få bedriva regional kollektivtrafik.
I detta system finns dock ett inneboende problem som leder till ensamarbete. Upphandlingarna sker på lägsta pris och därmed skapas incitament för anbudsgivarna att hålla nere bemanningen och personalkostnaderna. Här måste det offentliga i upphandlingarna ta ett större ansvar och ställa krav på minst två ombord på tågen.
Valle Karlsson
Ordförande Seko
Martin Alnebring
Ordförande Seko bransch Spårtrafik