Stoppa hyreschocken – nej till marknadshyror

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige.

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Debatt2021-04-28 05:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marknadshyror skulle innebära radikalt höjda hyror för alla som bor i hyresrätt. Det innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, helt utan förhandling.

Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, och vi vet vad de har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och segregationen har blivit djupare. 

Forskningen visar också entydigt att marknadshyror kommer innebära högre hyror, på så mycket som 50 procent i storstäderna. Enligt Hyresgästföreningens rapport skulle hyrorna höjas med i snitt 29 procent i Eskilstuna.För en genomsnittslägenhet på två rum och 60 kvadratmeter med en hyra på 5 700 kronor i månaden skulle hyran bli 7 300. 

Hur är det till exempel tänkt att pensionärer, som alltför ofta måste vända på slantarna redan nu, ska ha råd med en sådan hyreshöjning?  Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden? 

Det här är dock inte det enda problemet marknadshyror för med sig. En sådan chockhöjning av hyrorna skulle innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbidrag för att alls ha råd att bo, och undersökningar visar också att antalet hushåll med behov av ekonomiskt bistånd skulle öka markant. 

Allt detta måste finansieras av skattepengar. Det betyder att flera miljarder kronor skulle tas ur fickan på skattebetalarna för att istället bli till vinst för fastighetsägarna. Behöver de verkligen det bidraget, och är det inte extra orimligt att begära att svenska folket ska ge dem det nu, när vi fortfarande kämpar med en pandemi? 

Steget till en egen bostad skulle också bli betydligt längre för grupper som redan kan ha svårt att få en sådan; ungdomar, nyanlända, nyskilda med flera. Mer än 20 procent av Sveriges unga vuxna kan inte flytta hemifrån trots att de skulle vilja. Är det en utveckling vi vill uppmuntra? 

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: I undersökningar är mellan 60 och 70 procent emot att de införs. Ändå kan marknadshyror snart bli en verklighet, om Socialdemokraterna och högerpartierna får bestämma. Det är dags att vi säger ifrån!

Lotta Johnsson Fornarve (V)
Riksdagsledamot, Sörmland

Maria Chergui (V)
Gruppledare