I Hedlandets naturreservat i Eskilstuna kommun ska 58 procent av skogsmarken avverkas av markägaren Sveaskog, enligt skötselplanen. Det är både avverkning med produktionsmål med förstärkt hänsyn (PF) och produktionsmål med generell hänsyn (PG). Men i verkligheten blir det vanligt kalhyggesskogsbruk med plantering av monokulturer, troligtvis gran eller tall.
Hyggen har redan gjorts och marken är sönderkörd där. Även ett litet skogsområde på 2 hektar med ett träd med sparvuggleholk är nu snitslad för avverkning. Därifrån har sparvuggla hörts vissla flera gånger. Trots att Sveaskog är informerad så kan dessa två hektar inte sparas.
Kartan över vad som ska brukas visar att stora områden berörs. Endast smala skogsremsor kommer att bli kvar. Flera av hyggena som görs i reservatet kommer att angränsa till hyggen som redan har gjorts utanför reservatet. Var ska de skogslevande arter som sparvuggla, tjäder och spillkråka hålla till?
Betänk att Södermanland är ett av de län i Sverige som har minst andel gammal skog, minst andel skyddad skog och minst andel död ved i skogsmarken. Bara två procent av skogsmarken är formellt skyddad, enligt statistik från Skogsstyrelsen.
Självklart finns undantag när skogsbruk i reservat är nödvändig, till exempel då en granplantering avverkas för att främja naturlig återväxt. Eller frihuggning av lövträd, för att gynna vedlevande insekter. Dessa åtgärder sker även på Hedlandet. Men att bedriva produktionsinriktat skogsbruk gynnar inte naturvärdena eller friluftslivet.
Även om de avverkningsplanerade skogsområdena har lägre naturvärden än den övriga skogen, är de viktiga skyddszoner för områden som har höga naturvärden. Det finns dessutom förutsättningar att naturvärdena ökar.
Hedlandet besöks av många. Men vem vill vandra på hyggen? Om det ens går. Föreskrifterna som tillåter produktionsinriktat skogsbruk måste ses över. Länsstyrelsen måste sätta ned foten. Sveaskog är ett statligt bolag som förvaltar hela folkets skog. Ägarna, som är det svenska folket, har rätt att kräva att de undviker att skada naturvärden och friluftsliv.
Kristina Bäck
Stockholmstorp på Hedlandet