Strängnäs bör vara del i vätgasexpansionen

Mer solceller behövs på Strängnäs kommuns tak. Det gäller även översiktsplaner där vindkraft kan stå utan att störa natur och människor.

Mer solceller behövs på Strängnäs kommuns tak. Det gäller även översiktsplaner där vindkraft kan stå utan att störa natur och människor.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Debatt2022-03-13 20:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad skulle Strängnäs på att vara progressiva och framtidstänkande i sitt klimatarbete? Med oroligheter i vår närhet samt klimatproblem i framtiden så blir det allt tydligare att vi måste göra något för att säkerställa tillgången på energi på kort och lång sikt. Det är nödvändigt för fortsatt utveckling, stabilitet och fred.

Därför lade Vänsterpartiet fram motion i kommunfullmäktige den 14 februari att Strängnäs bör vara en del av vätgasexpansionen. Det skulle säkerställa att Sverige även fortsatt kommer ha en trygg och hög produktion av klimatsmart energi som vi själva råder över.

Vad skulle då Strängnäs kommun tjäna på att ligga i framkant på detta klimatarbete och hur skulle det gå till? 

Vätgas är en energibärare med möjlighet till lagring, som framställs av vatten och elektricitet. Det handlar om att tillvarata närproducerad elektricitet från sol, vind och kraftvärmeverk och omvandla den till vätgas, för att om igen omvandlas till el när den närproducerade elen inte täcker behovet. Att säkerställa att kommunen har en jämn, stabil och klimatneutral eltillförsel ökar kommunens attraktivitet och konkurrenskraft.

Strängnäs är en pendlingskommun i dagsläget. En stor del av befolkningen arbetar på annan ort. Ökande energipriser kommer på sikt att minska attraktiviteten för just denna inflyttning och vidare boende i kommunen. Det kommer att behövas arbetstillfällen i närområdet så att den del av befolkning som inte har råd att pendla eller har möjlighet att arbeta hemifrån kan finna arbete på orten. Så vätgasproduktionen skapar inte bara stabilitet i elnätet utan även stabilitet på arbetsmarknaden med arbeten som tilltalar ett större antal invånare. 

Då vätgas inte bara kan användas i gasform för att säkerställa elnätets stabilitet eller för att tanka vätgasbilar med bränsleceller utan även kan slås ihop med infångad koldioxid för att därigenom skapa ett syntetiskt flytande bränsle som liknar etanol. Det ses som en dellösning för framförallt tunga transporter likt flyg, sjöfart och lastbilar. En sådan anläggning skulle kunna etableras i Strängnäs och skapa ännu bättre stabilitet på arbetsmarknaden. Det skulle även kunna vara del i att minska svenskt beroende av klimatskadligt importerat bränsle.

Kommunen kan även skapa förutsättningar så att mer takytor och mark används till att generera elektricitet, till exempel montera solceller på sina egna tak, hyra ut tak till någon som vill använda det eller hyra tak där de inte nyttjas. Kommunen kan främja solceller vid nyproduktion av bostäder, till exempel genom att reducera bygglovskostnader för de som placerar sina tak i optimalt förhållande till solen och monterar solceller, verka för att privatpersoner som önskar producera mer el än de själva gör av med kan sälja den utan att de anses som elproducenter. 

Kommunen behöver även verka för en översiktsplanering som visar vart och hur vi kan placera mer vindkraft utan att det stör natur och människor alltför mycket. Detta för att inte tillståndsprocesserna ska dra ut på tiden. 

Henrik Sjödahl
Yvonne Knuutinen
Fullmäktigeledamöter för Vänsterpartiet Strängnäs