I många kommuner finns politiska föredettingar som buttert kommenterar den politiska utvecklingen, från någon för herrarna (det rör sig nästan alltid om män) tillräckligt upphöjd loge på åskådarläktaren. Så även i Strängnäs, men en specialitet hos oss är att herrarna utnämnt sig själva till ett ”Ekonomiskt råd”. Vem man ser sig vara rådgivare till är oklart, men en befogad gissning är för varandra.
Man basunerar ut problem man tror att ingen annan har förstått och slår in dörrar som står öppna sedan länge. Muttrar om att allt var bättre förr – underförstått när man själv befann sig i aktiv position – och ondgör sig över att den nya politiska generationen gör andra analyser av verkligheten än herrarna själva gjorde på sin tid.
Vad är det då man vill? Det är förvisso inte lätt att förstå men något liknande detta skulle det kunna mynna ut i:
– Det finns kommuner som sköts mer renlärigt och med mindre kompromissande än Strängnäs. Därför behövs det mer ideologisk konfrontation.
– Den politiska majoriteten har med sin ”ekonomiska oförmåga” inte förstått problemen lika bra som herrarna själva och borde ta intryck av ”framgångsrika kommuner” (oklart vilka man menar).
Vad gäller punkt ett kan man ha en viss förståelse. Alla kommuner har egna förutsättningar att tampas med och Strängnäs tillhör de mer skuldsatta.
Att detta är en fotboja på vår politiska handlingsförmåga är precis skälet till att vi kämpar så hårt för att bekämpa problemet. Inte för att vi själva är helt oskyldiga till att det uppkommit (det är vi inte), utan för att vi utgör majoritet och därmed har det yttersta ansvaret att handskas med effekterna. Strängnäs ekonomiska situation (bland annat skuldsättning i förhållande till eget kapital) har också mycket riktigt förbättrats avsevärt sedan vi tillträdde.
I kommunal politik vinner man dock sällan fördelar med renlärig ideologisk konfrontation. Däremot genom att samla en klok majoritet som förenas i vilja och förmåga att ta ansvar för de verkliga problemen i bland annat skola och välfärd.
Det är precis det vi har gjort tillsammans med Socialdemokraterna.
Vad gäller punkt två ligger det närmare till hands att önska herrarna välkomna tillbaka när de fyllt de kunskapsluckor man så uppenbart dras med. Det skulle man kunna hoppas ska göra det lättare för dem att föra debatten på upplyst grund, i stället för den svagt underbyggda och utdaterade blocklogik man nu ägnar sig åt.
Visst – det är förståeligt om det känns utmanande när man hellre vill bidra med ideologisk dogmatik och politisk renlärighet. Hellre gnälla än bidra, hellre kackla än värpa. Men försök i alla fall.
Thore Berggren (M)
Ledamot i Strängnäs kommunfullmäktige och ersättare i socialnämnden
Kenneth Larsson (M)
Gruppledare i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen