Stress i arbetet kan vara på liv och död

Det senaste året har kvinnor i Södermanlands län i snitt varit sjukskrivna med sjukpenning 15 dagar och män 7,9 dagar.

Det senaste året har kvinnor i Södermanlands län i snitt varit sjukskrivna med sjukpenning 15 dagar och män 7,9 dagar.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2019-07-16 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste årens statistik över sjukskrivningar har varit dyster läsning. Stressrelaterade sjukskrivningar ligger på en konstant hög nivå. Kvinnor sticker ut i statistiken och det är viktiga yrkesgrupper för välfärden som drabbats hårdast, som lärare och sjuksköterskor.

Det senaste året har kvinnor i Södermanlands län i snitt varit sjukskrivna med sjukpenning 15 dagar och män 7,9 dagar. Det innebär att kvinnor hade 89 procent fler sjukpenningdagar än män. Antalet dagar med sjukpenning är i Södermanlands län högre för både kvinnor och män än för andra län i Sverige.

Det är främst dålig arbetsmiljö med ökad arbetsbelastning och bristande bemanning som ligger bakom ökningen av stressrelaterade sjukdomar som leder till sjukskrivning

Så här års är vi vana vid nyhetsinslag om för låg bemanning i vården. Det skapar självklart oro hos patienter och anhöriga, men vi borde oroa oss lika mycket för personalens hälsa.

Små möjligheter till rast och återhämtning har visat sig förklara en stor del av sjukskrivningarna. Detta gäller även när det inte är semestertid, utan över hela året. Särskilt bland TCO-förbundens yrkesgrupper där det råder brist på utbildad personal inom socialtjänst, skola och sjukvård.

Arbetsgivare och politiker måste bättre förstå att det kostar att inte prioritera arbetsmiljöarbetet. Den tid och de pengar som man lägger på arbetsmiljöarbete minskar risken för olyckor och tillbud, samt ökar medarbetarnas engagemang och medvetenhet om riskerna. Dessutom förbättras bilden av företaget eller organisationen.

Ekonomiska beräkningar visar att för varje investerad krona i arbetsmiljöarbete får företag mer än dubbelt så mycket tillbaka. Trots det visar Arbetsmiljöverkets inspektioner att drygt hälften av arbetsgivarna inte lever upp till lagens grundläggande krav på att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Mycket vore vunnet om arbetsgivare i högre grad kunde se arbetsmiljöarbete som en försäkring, mot de stora kostnader som riskerar att drabba verksamheten vid sjukdom eller olycka. Förhoppningsvis kan regeringens beslut om höjda böter vid arbetsmiljöbrott för större företag bidra till detta. Skadliga risker i arbetet går faktiskt att göra något åt, men arbetsgivare och politiker måste förstå vikten av att prioritera det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Läs mer om