Svenska för ukrainare är blågul solidaritet

Det är glädjande att ukrainare nu får chansen att lära sig svenska via SFI i Eskilstuna, tycker Liberalerna.

Det är glädjande att ukrainare nu får chansen att lära sig svenska via SFI i Eskilstuna, tycker Liberalerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-04-06 07:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har ett moraliskt ansvar att stötta Ukraina i deras kamp mot Ryssland. Vi behöver göra detta på plats i Ukraina såväl som här i Sverige. Det är därför mycket glädjande att regeringen nu har presenterat en satsning på 100 miljoner kronor på SFI för ukrainare. De här pengarna går direkt till kommunerna för att de ska kunna erbjuda SFI till de från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.

Det är tufft att komma till ett nytt land när ens släktingar är kvar i ett krigsområde. Att kunna få ett jobb är viktigt och då är svenska språket avgörande. Liberalerna har alltid kämpat för att svenska språket ska vara grunden i integrationen.

 Här i Eskilstuna har Liberalerna tidigare lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att Eskilstuna kommun ska erbjuda SFI till ukrainare där samtliga övriga partier i Eskilstuna yrkade avslag på detta. Tråkigt nog har deras senfärdighet fördröjt möjligheten för ukrainare att få gå på SFI i åtskilliga månader. Vi förväntar oss nu att dessa partier omprövar sina tidigare ställningstaganden och påbörjar detta viktiga arbete.

Att lära sig svenska är centralt för att kunna etablera sig i Sverige och för att lyckas få ett arbete och därmed bli självförsörjande. När vi har besökt projektet Care for Ukraine här i Eskilstuna har det blivit tydligt att vid sidan om tillgång till Bank-id är SFI det som efterfrågas i störst utsträckning.