Sverige behöver återanvända och återvinna mer

Det är också viktigt att komma åt avfallsbrottsligheten. Ingen ska behöva bo granne med en olaglig soptipp.

Det är också viktigt att komma åt avfallsbrottsligheten. Ingen ska behöva bo granne med en olaglig soptipp.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Debatt2021-02-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor har uppfunnit nya sätt att umgås denna märkliga tid. Vi dukar upp mat under bar himmel runt en brasa, eller är förtroliga över en datorskärm. Vi människor har en förmåga att samarbeta och anpassa oss, att hjälpa varandra i en svår tid. 

Det måste vi nu också göra med vårt samhälle. Många människor har förlorat jobbet och sett sina livsverk gå upp i rök. I återuppbyggnaden efter pandemin behövs investeringar som både skapar jobb och som stimulerar ekonomin i en fossilfri och cirkulär riktning.

Nu presenterar regeringen Sveriges första handlingsplan för en cirkulär ekonomi. Den innehåller drygt 100 konkreta åtgärder för att ställa om samhället. Ett exempel är att vi ska ta steg för att kräva att återvunnet material används i fler produkter. Ett annat är att det ska bli enklare för hushållen att lämna in möbler och grovavfall så att de kan återanvändas. 

Vi riktar också uppmärksamheten mot avfallsbrottsligheten – den fullständiga motsatsen till cirkulär ekonomi eftersom det är ett oerhört slöseri med resurser samtidigt som det drabbar enskilda människor. Det är oacceptabelt att människor behöver bo granne med olagliga soptippar.

Allt fler politiker förstår att det inte går att ignorera klimatkrisen, men tyvärr stannar engagemanget ofta vid vackra ord. Omställningen från en linjär köp- och släng-ekonomi till en cirkulär ekonomi är ett bra exempel. Vi miljöpartister vågar konstatera att det inte fungerar att fortsätta driva ekonomier framåt genom ständigt ökande resursuttag. Ett nytänk behövs, där vi blir bättre på att återanvända, återvinna och utvecklar fler smarta tekniska lösningar.

Att ställa om till en cirkulär ekonomi handlar om resurseffektivitet och att minska trycket på naturresurserna. Mänsklighetens anpassningsförmåga gör att vi kan ta oss ur den köp- och släng-fälla vi hamnat i och både skapa nya jobb och ställa om till en cirkulär ekonomi inom planetens gränser. Det vinner alla på.

Amanda Palmstierna (MP)
Riksdagsledamot, talesperson cirkulär ekonomi 

Linus Lakso och Marielle Lahti (MP)
Gruppledare MP Eskilstuna

Anna Wåhlström (MP)
Distriktsordförande Sörmland

Ingela Bengtsson (MP)
Gruppledare Strängnäs 

Cecilia Friis (MP)
Gruppledare Flen