Sverige har blivit fattigare och farligare

Det första året med Tidöavtalet och SD-regeringen har på flera sätt varit ett mörkt år för Sverige, skriver riksdagsledamoten Hans Ekström (S).

Det första året med Tidöavtalet och SD-regeringen har på flera sätt varit ett mörkt år för Sverige, skriver riksdagsledamoten Hans Ekström (S).

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Debatt2023-10-20 05:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det första året med Tidöavtalet och SD-regeringen har på flera sätt varit ett mörkt år för Sverige. Nyligen släppte vi socialdemokrater en rapport, som går att hitta på Socialdemokraternas centrala hemsida, för att uppmärksamma ett år med Tidöavtalet.

De senaste 365 dagarna när statsminister Ulf Kristersson (M) har gått till jobbet har Sverige blivit fattigare och farligare. Kristersson och hans SD-regering har inte klarat av att hantera kostnadskrisen och har dessutom skapat en sjukvårdskris. 

Vi har sett hur SD-regeringens politik lett till att fler och fler inte får pengarna att räcka. Regeringen har stillatigande sett det hända och har istället valt att ge dem med höga löner en skattesänkning. Regeringen satsade dessutom 7 miljarder kronor på en skattesänkning på drivmedel som resulterade i en sänkning med endast 14 öre per liter bensin och 41 öre på dieseln. Milslångt från löftena som gavs i valrörelsen. 

I valrörelsen lovade de fyra Tidöpartierna, ofta i samklang, snabba lösningar på komplexa problem. Inte sällan var löftena orealistiska utifrån gällande skattelagstiftning. ”Löften” om sänkta drivmedelspriser gick nog inte många förbi, Åkesson (SD) lovade en hel ”tia” vid pump, de andra partierna lovade en ”femma”.

Utbetalningarna av elstödet försenades, det kom aldrig till jul, dessutom fick delvis bara halva Sverige ta del av det. Listan på svikna löfte kan göras lång.

Faktum är att när riksdagen i år tog sommarledigt hade Ulf Kristerssons regering enbart lämnat 91 propositioner till riksdagen. Det är det lägsta antalet sedan enkammarriksdagen infördes 1971. Det är anmärkningsvärt få.

Nu ser vi också hur SD-regeringens ekonomiska prioriteringar kastar in Sverige i en sjukvårdskris genom att tvinga fram stora nedskärningar i regionerna. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg larmar om en risk att inte kunna betala ut löner till de anställa. Akademiska sjukhuset i Uppsala går med miljardunderskott. Region Östergötland varslar 600 tjänster på grund av ett underskott på drygt 1,1 miljarder kronor. Här i Region Sörmland varslas 700 medarbetare, vilket utgör nästan 10 procent av personalen. Och Region Stockholm tvingas höja skatt och avgifter men kommer ändå att gå med stora underskott.

Våldsutvecklingen det senaste året kan inte ha undgått någon. Brottsförebyggande rådets årliga rapport visar att oron över brottsligheten i samhället har ökat kraftigt från förra året och förtroendet för polis och rättsväsende minskar. Skjutningar och sprängningar slår fruktansvärda rekord, samtidigt som SD-regeringen skär ner på viktiga satsningar för att stoppa nyrekryteringen. 

Det brottsförebyggande arbetet är oerhört viktigt för att bryta utvecklingen och nyrekryteringen till gängen. Det blir närmast missvisande när regeringen kallar det en ”satsning” då de nästa år lägger till 80 miljoner kronor till landets kommuners förebyggande arbete. Det är alldeles för lite pengar och kommer inte att räcka på långa vägar. Bara här i min hemkommun Eskilstuna uppgår kostnaden för skyddsplaceringar till närmare 60 miljoner kronor om året. Vad kostar de i Malmö, Göteborg och Stockholm?

Ingen regering under de senaste 20 åren har lyckats bryta den fruktansvärda våldsutvecklingen. Därför måste vi tänka helt nytt och göra saker som vi inte hade kunnat föreställa oss tidigare. Vi socialdemokrater är redo att göra det.

Hans Ekström 
Riksdagsledamot (S) Eskilstuna