Efter Är med bland vÀrldens högsta skatter pÄ bensin och diesel beslutade regeringen med stöd av samtliga partier förutom Sverigedemokraterna för nÄgra Är sedan att Àven införa reduktionspliten. Resultatet har inte undgÄtt nÄgon. Genom att Är för Är öka inblandningen av biodrivmedel i brÀnslet har vi fÄtt ett pris vid pump som blivit upp till fem kronor dyrare per liter Àn i andra lÀnder i Nordeuropa.
Under senare tid har fler och fler partier insett sina misstag och vi har nu nÄtt fram till en situation dÀr vi genom regeringens skifte kan möjliggöra en kraftig sÀnkning av reduktionsplikten till en nivÄ som liknar vÄra grannlÀnder. Detta Àr viktigt eftersom vi inte kan fortsÀtta ha en exceptionell situation med avsevÀrt dyrare brÀnslepriser i Sverige om vi ska kunna bibehÄlla konkurrenskraften och inte gröpa ur hushÄllens plÄnböcker ytterligare. HushÄll som redan idag pressas av historisk hög inflationstakt och skenande elpriser.
Men samtidigt som vi nu har en möjlighet att byta ut den socialdemokratiska regeringen och dÀrmed fÄ ner priserna till en mer normal europeisk nivÄ kommer nu nya förslag som den socialdemokratiska regeringen driver pÄ EU-nivÄ och som gÄr i en helt annan riktning.
EU-kommissionen har presenterat förslag pĂ„ ett nytt utslĂ€ppshandelssystem för vĂ€gtrafiken kallat â ETS BRT. Sverigedemokraterna har Ă„terigen som enda parti i riksdagen röstat nej till detta förslag. Riksdagsbeslutet, som vi motsatte oss, kommer att resultera i ytterligare ökade priser pĂ„ bensin och diesel.
NaturvÄrdsverket har rÀknat pÄ effekterna av förslaget för svensk del, givet att nuvarande skatter och reduktionsplikt bibehÄlls. För diesel skulle ETS BRT kunna resultera i ökat pris vid pump pÄ 1,38 kronor litern och för bensin handlar det om hela 1,70 kronor litern.
Effekten blir vid pump som en skatt med den skillnaden att pengar istÀllet gÄr till EU. Kommissionen har i sin tur förordat att pengar frÄn ETS BRT ska öronmÀrkas till en ny social klimatfond som ska anvÀndas för att kompensera hushÄll för de höjda drivmedelspriserna. Detta handlar dock inte om svenska hushÄll utan fondens pengar ska enligt förslaget gÄ till lÀnder som Ungern, RumÀnien och Bulgarien. Sverige kommer Àven i detta fall att bli nettobetalare varför hela förslaget om ETS BRT inte accepteras av oss Sverigedemokrater.
Svensk klimat- och miljöpolitik har allt för lÀnge byggt pÄ premissen att Sverige ska gÄ före och besluta om betydligt större utslÀppsminskningar Àn andra lÀnder. Tanken bakom detta Àr, enlig Socialdemokraterna, att Sverige pÄ sÄ sÀtt ska kunna pÄverka andra lÀnder att gÄ i samma riktning. Problemet med denna strategi Àr att det inte finns nÄgot som tyder pÄ att den fungerar. Det finns ingen forskning pÄ omrÄdet, som stödjer att föregÄngspolitiken pÄ nÄgot sÀtt bidrar till minskade utslÀpp.
Det Àr viktigt att komma ihÄg att Sveriges nettoutslÀpp Àr endast 6 300 000 ton koldioxidekvivalenter, enligt NaturvÄrdsverkets officiella statistik. Detta ska stÀllas mot de totala globala vÀxthusgasutslÀppen om cirka 59 000 000 000 ton koldioxidekvivalenter. Sverige kan dÀrför omöjligen ha en direkt och avgörande pÄverkan pÄ det globala klimatet och den globala miljön.
FöregĂ„ngslands-politiken mĂ„ste fĂ„ ett slut â vi kommer aldrig att medverka till en ny EU-skatt pĂ„ bensin och diesel som inte kommer svenska medborgare till del.
Martin Kinnunen (SD)
Miljöpolitiske talesperson