De senaste månaderna har varit mycket tuffa ekonomiskt. Konsumtionen har störtdykt och de internationella handelsförbindelserna har minst sagt komplicerats. Pandemins ekonomiska konsekvenser kan aldrig jämföras med förlusterna av människoliv eller med det lidande som många sjuka fått utstå, men de får heller inte underskattas.
Tjänstesektorn sysselsätter tre av fyra personer i Sverige, har skapat nio av tio nya jobb det senaste decenniet och står för mer än hälften av landets BNP. Innan coronakrisen slog till med full kraft stod tjänstesektorn för nästan 37 procent av alla jobb i Södermanlands län, privat vård, skola och omsorg borträknat. Siffrorna avser 2018, SCB:s färskaste, och visar på sektorns stora betydelse för regionen.
Dagens ekonomiska kris visar på betydelsen av fri företagsamhet för tillväxt och jobb. Spelar vi korten rätt kan 2020 blir ett tillfälligt hack i tillväxtkurvan. Om inte, riskerar krisen att skada ekonomin på djupet. Med dagens BNP-nivå motsvarar 2 procentenheter högre tillväxt närmare 1 100 miljarder på 10 år. Kloka ekonomiska beslut idag avgör morgondagens välstånd.
Almega har tagit fram ett åtgärdspaket för hur ekonomin ska återstartas som omfattar kickstarts-, hållbarhets- och tillväxtinvesteringar på drygt 150 miljarder:
1. Sänk företagens kostnader för att anställa, arbetsgivaravgiften, så att arbetslösheten inte biter sig fast på en hög nivå.
2. Sänk tjänstemomsen temporärt för att få igång konsumtionen.
3. Investera i digital infrastruktur som snabbt bredband och 5G.
4. Reformera LAS samt Arbetsförmedlingen för att stärka Sveriges anpassningsförmåga och snabbare ta oss ur krisen.
5. Främja arbetsgivarnas och arbetstagarnas investeringar i kompetensutveckling genom att införa ett kompetensavdrag.
6. Beta av den växande vårdskulden genom att ta hjälp av fristående vårdgivare.
7. Förläng tiden med lägre expertskatt från tre till fem år. Expertskatten gör det lättare att rekrytera utländsk expertis till Sverige.
8. Inför skattelättnader för att stimulera klimatkompensering och hållbara investeringar.
9. Tidigarelägg den nationella planen för järnvägens upprustning. Bygg nya stambanor och öka kapaciteten för godstransporter på järnväg.
10. Så länge smittspridningen pågår i samhället bör staten ta den sjuklönekostnad som överstiger den genomsnittliga sjuklönekostnaden som rådde innan pandemin.
Dessa tio förslag skulle öka möjligheterna för hela Sverige att ta sig ur krisen och undvika en arbetslöshet som permanentas på högre nivåer.
Thomas Erséus
VD Almega