Tryggare lantbrukare – tryggare försörjning pĂ„ mat

Idag finns det ett starkt önskemÄl att pÄ skolor, sjukhus och Àldreboenden servera kyckling och livsmedel som Àr inhemskt producerat.

Idag finns det ett starkt önskemÄl att pÄ skolor, sjukhus och Àldreboenden servera kyckling och livsmedel som Àr inhemskt producerat.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2022-08-17 21:21
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En majoritet av landets kyckling- och kalkonbönder upplever att ansvariga politiker har en lĂ„g förstĂ„else för branschens verksamhet och förutsĂ€ttningar. LikasĂ„ upplever runt 50 procent av vĂ„ra medlemmar att de myndigheter som har inverkan pĂ„ branschen har lĂ„g kĂ€nnedom om branschen och dess verksamhet. 

Detta visar en nyligen genomförd medlemsundersökning som Svensk FĂ„gel genomfört bland sina medlemmar. Undersökningen visar ocksĂ„ att en majoriteten av Svensk FĂ„gels medlemmar kĂ€nner en oro inför framtiden dĂ„ det gĂ€ller branschens möjlighet att utvecklas. 

Parallellt med detta Ă€r det positivt att regeringen möjliggjort för bönderna att ansöka stöd i EU:s Krisreservfond pĂ„ grund av stigande foder- och energikostnader som nu drabbat vĂ„r bransch hĂ„rt pĂ„ grund av Rysslands invasion i Ukraina. Förhoppningen Ă€r att detta ocksĂ„ pĂ„ sikt kan bidra till ett ökat förtroende bland vĂ„ra medlemmar i deras syn pĂ„ ansvariga politiker. 

Idag finns det ett starkt önskemÄl att pÄ skolor, sjukhus och Àldreboenden servera kyckling och livsmedel som Àr inhemskt producerat. VÄra medlemmar kÀnner ett stort engagemang och Àr mycket stolta över att kunna bidra till att dagligen producera livsmedel som ligger i vÀrldsklass och som bidrar till en ökad inhemsk livsmedelsförsörjning.

Inför det kommande riksdagsvalet Ă€r frĂ„gan om ökad sjĂ€lvförsörjning av livsmedel i Sverige den frĂ„ga som en majoritet av kyckling- och kalkonbönderna tycker Ă€r viktigast. 

DĂ€rför Ă€r det bra att det finns en enighet i riksdagen att nu se över den tidigare beslutade Livsmedelsstrategin för att utveckla strategin nĂ€r det gĂ€ller möjligheterna till en ökad inhemsk livsmedelsproduktion. Nu mĂ„ste verkligen Livsmedelsstrategin sĂ€kerstĂ€lla att förutsĂ€ttningarna för produktionen Ă€r sĂ„ pass robust och flexibel att man klarar kriser och gör det möjligt att sĂ€kra en inhemsk och konkurrenskraftig livsmedelsförsörjning. 

Med anledning av riksdagsvalet i september uppmanar vi nu samtliga riksdagspartier att tydligt redogöra för oss pÄ vilket sÀtt respektive riksdagsparti har för avsikt att sÀkerstÀlla och öka en inhemsk livsmedelsproduktion och pÄ vilket sÀtt detta ska gÄ till.

Vad som Ă€r Ă€nnu mer bekymmersamt och som kommer fram i medlemsundersökningen Ă€r att flera av vĂ„ra medlemmar kĂ€nner en större oro över djurrĂ€ttsaktivisternas Ă„terkommande agerande gentemot jordbruks- och livsmedelssektorn. 

Skarpare lagstiftning har nu trÀtt i kraft dÄ det gÀller hot, intrÄng och sabotage mot lantbrukare och företag och nu ÄterstÄr det att se om detta rÀcker eller om det krÀvs ytterligare ÄtgÀrder för att stÀvja intrÄng, hot och sabotagen mot landets lantbrukare och livsmedelsproducenter.

DĂ€rför vill vi nu ocksĂ„ ha tydliga svar frĂ„n samtliga riksdagspartier hur dessa stĂ€ller sig till att vid behov ytterligare skĂ€rpa straffen gentemot de organisationer och personer som utsĂ€tter lantbrukare och företag för sabotage och pĂ„ det sĂ€ttet hotar möjligheterna till en ökad, inhemsk livsmedelsproduktion. 

Genom att fĂ„ svar pĂ„ dessa frĂ„gor ökar möjligheterna att pĂ„ sikt stĂ€rka förtroendet mellan vĂ„ra medlemmar och ansvariga politiker och pĂ„ det sĂ€ttet trygga arbetet för en ökad inhemsk livsmedelsproduktion, som Ă€ven i framtiden kommer att ligga i vĂ€rldsklass och som bidrar till sysselsĂ€ttning i Sverige och en levande landsbygd. 

Jenny Andersson
Ordförande Svensk FĂ„gel 

Maria Donis
VD Svensk FĂ„gel