Bevara musikundret – satsa på studieförbunden

Regeringens minskade anslag till studieförbunden riskerar i längden att drabba det svenska musikundret, skriver socialdemokraterna Hans Ekström och Marie Svensson.

På Balsta musikslott driver och ansvarar de fyra studieförbunden: ABF, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet och Sensus musikverksamheten i kommunens lokal, skriver socialdemokraterna Hans Ekström och Marie Svensson.

På Balsta musikslott driver och ansvarar de fyra studieförbunden: ABF, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet och Sensus musikverksamheten i kommunens lokal, skriver socialdemokraterna Hans Ekström och Marie Svensson.

Foto: Niklas Holm

Debatt2024-09-19 07:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kommer rapporter om hur musikhus och replokaler runt om i Sverige tvingas stänga igen. I intervjuer berättar unga lokala band såväl som stora artister om deras oro och hur det här slår mot ungas musicerande. Men i längden kommer det även drabba det svenska musikundret. Det här är en direkt konsekvens av regeringens miljon-nedskärningar på studieförbunden, som till stor del tillhandahåller barn och unga med såväl lokaler, kunskap och ledarskap. 

I flera städer, bland annat Luleå, Umeå, Gävle och Landskrona, har det rapporterats om hur replokaler tvingats slå igen på grund av resursbrist. Musikhus och replokaler är en livsnerv för svenskt musikliv och för unga musiker att utveckla sina färdigheter. Replokalerna har enorm betydelse för såväl det lokala musiklivet här i Eskilstuna som för Sverige som ett av världens ledande musikländer. Men nu riskerar vi att förlora en hel generation av talanger.

Här i Eskilstuna kommun har vi till exempel musikverksamhet vid Balsta musikslott. Där driver och ansvarar de fyra studieförbunden, ABF, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet och Sensus musikverksamheten i kommunens lokal. Som de flesta Eskilstunabor säkert vet var det på musikslottet som gruppen Kent inledde sin karriär 1990. Visserligen hette bandet på den tiden Jones & Giftet

Utan studieförbunden skulle verksamheten omöjligt kunna fungera lika bra, som den gör i dag.

I budgeten för 2024 presenterade regeringen en nedskärning i anslaget till studieförbunden med 500 miljoner kronor de kommande tre åren. Det motsvarar en tredjedel av studieförbundens årliga statsbidrag. Det är konsekvenserna av den nedskärningen som unga drabbas av runt om i Sverige. Det var därför som vi socialdemokrater i stället la 250 miljoner kronor mer till studieförbunden i vår budgetmotion. 

Det är satsningar på till exempel studieförbund som skapar framgång för både den enskilda såväl som för Sverige. Enligt upphovsrättsorganisationen Stim var 2023 ett rekordår för svensk musikexport. Denna framgång är ett resultat av många års satsningar på kultur och musik för unga. Den framgången riskeras nu av regeringens nedskärningar.

Vi socialdemokrater tycker att det är kortsiktigt och farligt spara på kultur för barn och unga. Musikundret är inte en självklarhet som kommer att bestå utan rätt förutsättningar. Regeringen måste förstå att deras nedskärningar har långtgående konsekvenser och att de riskerar att underminera Sveriges position som ett av världens mest framstående musikländer. 

Sverige är, efter USA, världens näst största exportör av musik – vill inte kulturministern att vi ska fortsätta vara det? 

Hans Ekström
Riksdagsledamot (S) Eskilstuna

Marie Svensson
Vice ordförande (S) kommunstyrelsen Eskilstuna