Regeringens politik skapar ett sjukt samhälle

Vänsterpartiet står upp för mänskliga rättigheter och står på vanligt folks sida. Det gör inte regeringen, skriver vänsterpartisterna Maria Forsberg, Lotta Johnsson Fornarve och Lotta Back.
Vänsterpartiet står upp för mänskliga rättigheter och står på vanligt folks sida. Det gör inte regeringen, skriver vänsterpartisterna Maria Forsberg, Lotta Johnsson Fornarve och Lotta Back.

Debatt 18 augusti 2023 10:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ansvaret att bestämma vad skattemedlen ska gå till är ett förtroende som ska förvaltas varsamt. Den som har makt behöver vara lyhörd. Vi ser ett styre i Sverige och i Sörmland som inte är det aktiva ledarskap vi behöver. Vi vill se reformer som gör det bättre och skapar trygghet för vanligt folk.

Vi är många, som utifrån nya ekonomiska förutsättningar, hoppat över några av grönsakerna till tacon på fredan. 

Rysslands anfallskrig mot Ukraina är fruktansvärt. Det orsakar stort mänskligt lidande och förödelse. Ukraina är en stor spannmålsproducent, vilket har medvetandegjort risken för varubrist, något vi inte är vana vid. Naturkatastrofer drar fram över jorden. Vi behöver ställa om till fossilfria energikällor såsom vindkraft och driva på omställningen till gröna näringar. Men klimatfrågorna tystas då regeringens flockledare Jimmie Åkesson får bestämma dagordningen.

Året sedan valet är ett förlorat år för demokratin. Svensk demokrati har på riktigt börjat monterats ned. Svenskarnas inflytande har minskat och försvunnit ut ur landet via Natomedlemskapet: präglat av krav från andra länder. I media handlar politik i dag främst om hot, hat och kriminalitet. Osäkerheten splittrar samhället. I regeringens Sverige får färre vara sig själva. Hetsen mot grupper som inte följer den mall som högern satt upp har ökat. Den moderatledda regeringen stödjer sig på rasister. Främlingsfientliga förslag får mark i Sverige. Rätten till tolk minskas. Flyktingar ses som parasiter. Inre gränskontroller har införts. Hatet mot hbtqi+ personer ökar. Uttalanden haglar, det ena värre än det andra. Behandlar man demokratin illa hamnar vi här. 

Detta då vi samtidigt har problem med att driva Sverige framåt. Vi behöver satsa mer på välfärden, stärka skolan och komma till rätta med vård- och omsorgskrisen vad gäller vårdplatser, köer och personal. 

Region Sörmland går in i ett tufft budgetarbete. Högerregeringen vägrar att skjuta till pengar. Vi har lägst skattesats i landet och sjukast invånare. Ekonomin går inte ihop. Vi ser med fasa på den styrande minoritetens okunskap, oförmåga att planera och hur de främst gjort sig kända för att ha köpt ut regiondirektören för 7 miljoner kronor.

Unga växer upp som försökskaniner. Vi står vid en skolstart där ännu en generation utsätts för den katastrofala marknadsskolan där företag tillåts göra stora vinster på elever samtidigt som de erbjuder en skola med bristande kvalitet. 

Ungas mående försämras och det i en tid när vi har långa köer och personalflykt från barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP) som Moderaterna i regionen vill sälja ut. Likt posten och tågen, så vill de söndra unga behövandes rätt till psykiatrisk vård. Privatiseringarnas negativa konsekvenser i sjukvården är redan minst lika stora som i skolan. Regeringen begraver debatten kring sjukvården i en utredning om förstatligande.

Rädslan att tappa makt är större än viljan att måna om folkets väl och ve. Sverige är på god väg att bli ett sjukt samhälle. Vakna! Det är regeringen som försatt oss i detta allvarliga läge. 

Det går att få ett bättre samhälle om vi investerar i vår gemensamma välfärd. Sveriges tryggas av en god uppväxt, bra levnadsvillkor, modern hälso- och sjukvård. Sverige ska utvecklas och demokratin stärkas. Vänsterpartiet står upp för mänskliga rättigheter och står på vanligt folks sida. Det gör inte regeringen.

Maria Forsberg
Distriktsordförande, Vänsterpartiet Sörmland 

Lotta Johnsson Fornarve
Riksdagsledamot, Vänsterpartiet Sörmland

Lotta Back
Gruppledare Region Sörmland, Vänsterpartiet Sörmland


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa