Vaccinpass kan ge människor friare liv

Debatt 7 september 2021 21:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter ett och ett halvt års pandemi är nu alltfler i Sverige dubbelvaccinerade mot covid-19. Det är dags att komma tillbaka till friheten. Liberalerna vill ändra Smittskyddslagen och i vissa fall låta kultur, nöjesliv och idrott få använda vaccinpass om de vill, för att öppna samhället igen på ett tryggt och säkert sätt. 

Först vaccinpassen. Många som i dag inte vågar gå på restaurang eller teater skulle få friare liv om de visste att de flesta av människorna omkring dem var vaccinerade. Dessutom har sjukvården länge tänjts till det yttersta. Vaccinpass kan därför vara en god idé för att sköra personer tryggt ska kunna röra sig i samhället – förutsatt att passen kan utformas så att integriteten tryggas för personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras. Det måste vara slut på husarrest för personer som tillhör riskgrupp. Vi vill införa kloka riktlinjer för när det kan vara tillåtet med vaccinpass i Sverige. Det är viktigt att det blir frivilligt för varje aktör om de vill använda vaccinpass på sina konserter, hockeymatcher eller föreställningar. 

Så Smittskyddslagen. Vårt förslag handlar om att stärka skyddsnätet. Ingen i Sverige ska tvingas att vaccinera sig, men anställda i sjukvård och omsorg ska heller inte ha arbetsuppgifter som utsätter andra för fara. Människor i sjukvård och omsorg är anställda för att bota och lindra. Så vill vi säkra att det också är. Liberalerna har redan före pandemin lagt riksdagsförslag att Smittskyddslagen ska skärpas, så att offentligfinansierade arbetsgivare får möjlighet att kräva av medarbetare som kommer i kontakt med riskgrupper, att de vaccineras mot riskfyllda infektioner – vare sig de anställda flyttar sängar, installerar el, städar eller vårdar. Det kravet upprepar vi nu. En sådan lag skulle öka tryggheten för de som allra mest behöver den: ingen anställd ska av misstag smitta sköra invånare, vare sig på en avdelning med nyfödda eller cancersjuka eller i särskilt boende. 

Våra förslag ger de sköraste av oss en tryggare vardag och ett rikare liv. En klokt ändrad Smittskyddslag stärker skyddsnätet. Frivilliga vaccinpass öppnar för kultur, nöjesliv och idrott på ett tryggt och säkert sätt. Nu ska vi tillbaka till friheten.

 

Lina Nordquist
Social- och sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Christer Nylander
Kulturpolitisk talesperson (L)

Ewa Callhammar
Gruppledare (L) Region Sörmland

Ämnen du kan följa