Vi bor i ett härligt land där det är fritt fram att tycka vad man vill. För att underlätta just ditt tyckande på elområdet vill jag, helt utan egna åsikter och politiska argument, bidra med inhämtade faktauppgifter.
Allt nedanstående, förutom avrundningen, handlar om Sverige.
Energiföretagen: Som mest hade Sverige tolv kärnkraftverk. För tiotalet år sedan stängde två verk i Barsebäck, sedan två i Oskarshamn och senast två i Ringhals. Kärnkraftverken i Oskarshamn och Ringhals har stängts av säkerhetsskäl likaväl som av ekonomiska anledningar.
Kvar finns tre reaktorer i Forsmark i Uppland, två i Ringhals söder om Göteborg och ett i Oskarshamn. Nu i höst har ett verk i Ringhals och ett Forsmark stått stilla med anledning av underhåll, men båda är i fas att leverera el.
Energimyndigheten: Ringhals 2 startade 1975 och lades ner 1990, Ringhals 1 startade 1976 och lades ner 2020.
Under 2020 minskade elanvändningen tre procent till 134 TWh, medan produktionen ökade till 160 TWh trots avveckling av kärnkraft.
Under 2020 importerades 12 TWh, medan exporten uppgick till 37 TWh.
EON: Även om vi producerar mer el än vi själva använder i Sverige krävs att den kan överföras dit den behövs. Kapacitetsbrist, effektbrist, innebär att ledningarna är underdimensionerade för våra behov. För att undvika kapacitetsbrist behöver hela elnätet vara rätt dimensionerat, från stamnätet, till regionnätet och vidare till lokalnätet.
Villaägarna: Om alla personbilar från och med i morgon ska gå på hundra procent el, alltså varken tillskott av bensin eller diesel, ökar den svenska förbrukningen med sex procent.
Den utlovade avrundningen handlar om Danmark, där vindkraften redan byggts ut väldigt mycket. Speciellt lyckosam har utbyggnaden av havsbaserad vindkraft varit. På årsbasis produceras cirka hälften av Danmarks av vindkraft och vid enstaka tillfällen har vårt grannland klarat sig till hundra procent på sin egen vindkraft.
Roger Stark
Politiskt obunden