Vad vore vårt samhälle utan restauranger?

Vi måste också lyfta konsekvenserna av nedstängningar på det restaurangbranschen.

Vi måste också lyfta konsekvenserna av nedstängningar på det restaurangbranschen.

Foto: Anna Bennich

Debatt2021-03-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den moderna restaurangen uppkom i Paris vid tiden för franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Intresset för gastronomi ökade bland medborgare och den moderna restaurangnäringen gynnades utav urbaniseringen som tilltog. 

Det fanns också ett intresse för den mondäna och politiska världens behov av en offentlig scen att synas på och då passade restaurangernas koncept in. Sedan dess är vi vana att det finns restauranger runt oss. 



Restauranger, caféer och även hotellverksamhet är klustret i en levande stadskärna. Ett ställe att gå till i glädje men även i sorg, Restauranger är ett extra vardagsrum för många, det är samlingsplats för dem ensamma, ett sammanhang. Men restauranger är samtidigt en arbetsplats, ett extra arbete, och många gånger ett livsverk där människor lagt hela sin själ för att skapa ett ställe för oss att trivas på med god mat. Det får vi inte glömma. 

Vi bör också ställa oss frågan: Vad vore vårt samhälle utan restauranger?



Restaurangbranschen är hårt drabbad. Även om man klarade sig igenom våren, sommaren och hösten med kreativa lösningar, är det ett hårt slag när Regeringen ytterligare stramar åt restriktionerna för att minska smittspridningen. 

Vi pratar om människors liv och hälsa, en sjukvård som går på knäna och smittspridningen som måste ner till en hanterbar situation såklart. Men vi måste också lyfta konsekvenserna av nedstängningar. För varje ny konkurs, varje ny arbetslös är ett stort misslyckande som i slutändan kommer att påverka alla oavsett vem du är



Många kommuner har redan tagit beslutet för att underlätta för en bransch som redan går knäna. Vi från Kristdemokraterna hoppas att kommunfullmäktige med styrande majoritet fattar samma kloka beslut att inte debitera för årets tillsynsavgift, samt återbetala 2020 årsavgift. I slutet av dagen handlar det om att ta hand om sina lokala företag under en kris och visa att man vill ha en levande stadskärna. 

Så det finns lösningar, även på kommunala nivåer. Kommunfullmäktige beslutade den 14/12 om ”Återbetalning årsavgifter inom livsmedelstillsynen för 2020 gällande särskilt utsatta branscher under coronapandemin.” Det finns alltså inga hinder att man samtidigt skulle kunna besluta om en återbetalning av även serveringstillstånd och tillsynsavgifterna. 


Camilla Sehlin (KD)
Ordförande Strängnäs