Våldsutsatta kvinnor bör få en dörr ut

Kvinnor som lämnar en våldsam relation bör erbjudas en samlad ingång till samhällets stöd, menar Miljöpartiet.

Kvinnor som lämnar en våldsam relation bör erbjudas en samlad ingång till samhällets stöd, menar Miljöpartiet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-03-08 07:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Varför lämnar hon inte bara?” Det är en fråga som ofta hörs vid berättelser om mäns våld mot kvinnor. Många har svårt att förstå hur psykiskt och fysiskt våld långsamt förvärras och normaliseras av den som utsätts. Svårt att förstå hur det begränsar den våldsutsattas livsutrymme mer och mer och hur våldet kan bryta ner en människa.

Det krävs mycket styrka för att lämna en person som man en gång har älskat, men som har brutit ned en. Det kan finnas oro för gemensamma barn, för ekonomi, bostad och allt annat praktiskt. Och det kan vara farligt.

Det mesta dödliga våldet kommer efter att en kvinna signalerat att hon vill lämna förövaren. Därför måste samhället bli bättre på att snabbt ge det akuta skydd hon behöver. Idag, på internationella kvinnodagen, vill vi särskilt lyfta en viktig reform för att fler kvinnor ska kunna lämna en våldsam man: En dörr ut.

Miljöpartiet vill att kommunerna, i samverkan med regioner och Polismyndigheten, ska säkerställa att varje kvinna som lämnar en våldsam relation ges en samlad ingång till samhällets stöd – en dörr ut ur våldet. Det ska räcka med en kontakt för att få det stöd som behövs: dokumentation av skador, vittnesmål, personskydd, skyddat boende, hjälp med barnens situation och skolgång, samt insatser från socialtjänsten och vården.

En sådan funktion kan få fler att våga lämna. Och rädda liv.

När en våldsutsatt kvinna tagit det svåra beslutet att lämna ska hon aldrig behöva stå ensam. Vårt samhälle måste finnas där för henne.