Varför är M plötsligt för språkkrav inom äldreomsorgen?

Det är förvånande att M plötsligt talar sig varma för språkkrav inom äldreomsorgen. När L föreslog detta för ett år sedan, avslog M motionen, skriver liberala debattörer.
Det är förvånande att M plötsligt talar sig varma för språkkrav inom äldreomsorgen. När L föreslog detta för ett år sedan, avslog M motionen, skriver liberala debattörer.

Debatt 21 april 2023 07:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till "Språkkrav stärker kvaliteten i Eskilstunas äldreomsorg" i EK 14/4.

Det är med ett ganska stort mått av förvåning vi läser debattartikeln som de lokala Moderaterna Puustinen och Wisniewski skrivit tillsammans med äldreminister Tenje (M) i Eskilstuna-Kuriren den 14 april. I artikeln talar de sig varma för språkkrav inom äldreomsorgen och det faktum att regeringen nu tillsätter en utredning för att ta fram förslag på hur språkkrav skulle kunna se ut och implementeras. Det gör de helt rätt i! Att det inte har funnits tydliga nationella riktlinjer på språkliga krav inom äldreomsorgen har lett till försämrad kvalitet på en rad områden. Bland annat har det äventyrat den medicinska säkerheten.

Det som föranleder vår förvåning är att när Eskilstuna för lite drygt ett år sedan hanterade en motion från Liberalerna som behandlade just språkliga krav inom bland annat äldreomsorg så tyckte Moderaterna att det var klokt att avslå det. Puustinen själv gick upp i talarstolen och yrkade avslag i kommunfullmäktige. 

Moderaterna i Eskilstuna är svaret skyldiga, är de positiva till språkkrav inom äldreomsorgen eller inte? Om så är fallet undrar vi vad som har ändrats under det senaste året.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa