Varför presterar Strängnäs så dåligt?

De delar av livet i Strängnäs som kommunförvaltningen inte rör fungerar bra, anser skribenterna.

De delar av livet i Strängnäs som kommunförvaltningen inte rör fungerar bra, anser skribenterna.

Foto: Berit Werner

Debatt2021-08-26 21:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går allt sämre för Strängnäs kommun, i jämförelse med andra kommuner. Årets kommunranking – ”Bäst att leva i” – gjord av tidskriften Fokus, gör ingen glad. Strängnäs faller från en hyfsad 97 plats till plats 115, av 290 kommuner. Fallet är inte stort, men en närmare analys av undersökningen väcker bekymrade frågor.

Uppenbart är att politiken inte lyckas vända utvecklingen i sina verksamheter. På punkt efter punkt ser vi ännu ett förlorat år. Efter sex år (!) med M och S vid makten är till exempel kommunens skolor ännu bland de sämsta i Sverige. Ord som ”invånarnytta” och ”dynamisk idyll” upprepas ofta, medan utvecklingen talar ett helt annat språk. Koalitionen tycks ha tröt­tnat eftersom den inte löser kommunens centrala problem. Vi var bekymrade förra året, men ser tyvärr en fortsatt försvagningen av kommunens kärnområden – skola, omsorg och ekonomi.

Årets undersökning har 12 variabler jämfört med 10 året innan. De två nya är ”Agenda 2030” och ”äldre”. På samtliga utom två – ”bostäder” och ”trygghet” – har Strängnäs fallit. Liksom 2020 syns ett tydligt mönster. Oförmågan att leverera verksamhet med kvalitet är påtaglig – och den sjunker. Sämst är ”äldre”, omsorg och hemtjänst, på plats 251. Näst sämst är ”fritid och kultur” plats 234, följt av ”utbildning” på plats 219, och ”kommunal ekonomi” plats 196. Vid jämförelse med 2020 har kommunen överallt fallit kraftigt. ”Utbildning” från plats 128 till 219 är ett fritt fall, liksom ekonomi som fallit 84 och ”fritid och kultur” 50 platser. Det är inte fler vackra ord vi behöver, utan resultat.

Där påverkan från förvaltningen är mindre: ”demokrati” och ”jämlikhet”, ”sociala förhållanden och hälsa”, ”trygghet och miljö”, hamnar alla inom spannet 26 till 180 plats, vilket är över genomsnittet, förutom trygghet.

Dit förvaltningens arm knappt når: ”arbetsmarknad”, ”bostäder”, ”demografi”, är vi bland de bästa i Sverige. Till exempel ”bostäder” och ”demografi” ligger mycket högt, på plats 29 respektive 26.

Det är bekymmersamt att se tidigare trend stå sig och förstärkas. Där civilsamhället och det privata har högt inflytande är vi bland de bästa, när kommunledningen styr är vi bland de svagaste. 

Strängnäs är en fantastisk plats att leva på. Kom­munen är mycket större än den kommunala förvaltningen. Det grundläggande problemet är inte en brist på investeringsmedel utan Strängnäs fortsatt svaga kommunledning.

Lars Larsson
Jan Rudengren
Tankesmedjan SER