Varför tiger Morgan Johansson om brotten mot företag?

Tyvärr är tystnaden total när det gäller den brottslighet som drabbar företagare.

Tyvärr är tystnaden total när det gäller den brottslighet som drabbar företagare.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-04-26 21:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriminaliteten har blivit ett allt större problem. Varje dag larmar våra medlemsföretag om hur de på olika sätt utsätts för brott, det handlar om stölder, cyberbrott, skadegörelse, men vi får också höra att arbetsgivarna har en stor oro för sina medarbetare och deras trygghet. Därför installerar man larm, inför trygghetshöjande åtgärder och samverkar för att öka säkerheten.

När vi tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige har undersökt saken visar det sig att hälften av alla svenska företag utsätts för brott varje år. Den totala kostnaden för denna brottslighet uppgår till mer än 100 miljarder kronor – varje år. I Södermanlands län har mer än vartannat företag drabbats av brott. Kostnaden i Södermanlands län för brott mot företag beräknas till över 2 miljarder kronor.

Samtidigt är mörkertalet stort. Hälften av de företag som drabbas polisanmäler inte eftersom de inte tror att det leder till någonting. Polisen agerar inte och den som eventuellt grips är ofta snabbt ute på gatan igen. Det är den bild vi får från våra medlemsföretag runt om i landet. 

Tyvärr är tystnaden total när det gäller den brottslighet som drabbar företagare. Trots att vi har letat har vi inte kunnat hitta en enda kommentar från justitieminister Morgan Johansson om den akuta otrygghet som svenska företagare upplever och det hot mot vårt samhälle som brotten mot företag utgör.

Däremot är regeringen ofta snabb med att kommentera fall där enskilda företag misstänks ha begått brott eller felaktigheter. Och det är rätt, även företagare ska följa svensk lag. Men justitieministern kan inte fortsätta tiga om en utveckling som gjort varannan företagare till brottsoffer.

Lokalt för vi dagligen dialoger med företagare och politiker om vad vi kan göra gemensamt. Men företagen påtalar också det nationella perspektivet. Hur mycket resurser lägger egentligen polisen på att bekämpa brott mot företag, med tanke på vad de kostar? Och varför ger det så litet resultat?

Jag har tyvärr inga bra svar och det verkar ingen annan heller ha. Kanske är det så enkelt att brott mot företagare och anställda inte uppfattas vara lika allvarliga som brott mot andra människor? Det är i så fall både omoraliskt och ett ödesdigert misstag. Om inte företagen fungerar, fungerar inte ekonomin och då fungerar inget annat heller. Ett starkt Sverige kräver starka företag. 

Min fråga till justitieminister Morgan Johansson är därför: Vad kommer du att göra för att stoppa brotten mot svenska företag? Och när? 

Sofia Sjöström
Regionchef Södermanland Svenskt Näringsliv