Riv upp beslutet att lägga ned Årbyskolans högstadium, S och M

Varför vill S och M lägga ned Årbyskolan –den trygga platsen för så många barn och ungdomar, frågar flera vårdnadshavare.

"Vi vill att Årbyskolan och eleverna i 7–9 behandlas korrekt utifrån barnkonventionen", skriver flera vårdnadshavare till elever på Årbyskolan.

"Vi vill att Årbyskolan och eleverna i 7–9 behandlas korrekt utifrån barnkonventionen", skriver flera vårdnadshavare till elever på Årbyskolan.

Foto: Lukas Abrahamsson

Debatt2024-09-11 18:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni ansvariga politiker inom Socialdemokraterna och Moderaterna i Eskilstuna har beslutat om nedläggning av Årbyskolans högstadium. En skola, som är den trygga platsen för så många barn och ungdomar. Ni är också ansvariga för trygghetsarbetet i hela Eskilstuna.

Samtidigt som den organiserade brottsligheten och våldet är mer närvarande än någonsin fattar ni beslut om att lägga ner ett högstadium, som är den friskaste och mest socialt förebyggande verksamheten för hela stadsdelen och för så många elever från andra delar av staden som har valt Årbyskolan. 

Vi föräldrar vill framföra följande: 

  • Vi vill att beslutet om nedläggning av Årbyskolans högstadium 7-9 rivs upp. 
  • Vi vill att eleverna på högstadiet ska gå kvar på Årbyskolan. Trots en hård behandling av elever, personal och vårdnadshavare i maj 2024 är majoriteten av eleverna kvar. Endast några få har bytt skola av speciella orsaker, annars går det inte att byta då det är ont om platser på Eskilstunas grundskolor. Klasserna är fyllda i årskurserna 7–9 på Årbyskolan.
  • Ingen planering finns om vart eleverna ska ta vägen nästa läsår. Vi vill ha en utredning om hur elever och lärare i årskurserna på högstadiet kan vara kvar på Årbyskolan och planering för en sådan organisation med ekonomiska resurser.
  • Vi vill att förslaget på ett extra skolval stryks. Förslaget från skolförvaltningen till politiken är att Årbyskolans elever ska ingå i ett extra skolval, men de avslöjar inte vilka skolor det gäller och elever kan komma att lottas ut. Elever och föräldrar har gång på gång framfört att de vill att eleverna går ut sina årskurser på Årbyskolan och att eleverna vill gå tillsammans med sina vänner. 
  • Vi vill att Årbyskolan och eleverna i 7–9 behandlas korrekt utifrån barnkonventionen. Så sker inte nu i hela den kommunala beslutsprocessen. Tidigare har man flyttat hela klasser, årskurser och personal. Årbyskolans 7–9 har ingen given plats. Historiskt har inga elever behandlats på detta sätt i Eskilstuna. 
  • Vi vill att korrekta fakta redovisas genomgående. De fakta som har presenterats har varit bristfälliga och missvisande vad gäller betygen och behörigheten till gymnasiet. Betygsresultaten för Årbyskolans högstadium har enligt prognos i statistiken för VT 2025 högre behörighet än två andra skolor i kommunen och i stort sett lika med en annan. Detta är skolförvaltningens egen statistik. 
  • Vi vill att en grundlig planering görs för anpassad grundskolas behov i Eskilstuna. Vi vill att både Årbyskolans 7-9 och Årbyskolans anpassade grundskola F-9 ska vara kvar. 
  • Vi vill att en utredning skyndsamt görs om den kapitalförstöring som riskeras om målgruppen för verksamheten inte använder väl fungerande speciallokaler på Årbyskolan. Ekonomisk analys behövs för att förstå vad som går förlorat och vad det kostar att bygga nytt. Det finns NO-salar som är fullt utrustade. Idrottshallen är en av de bästa i Eskilstuna och mycket attraktiv för föreningar för storleken och läktaren, stor fotbollsplan utomhus för friidrott. Slöjdsalarna nyrenoverade för två år sedan. Fullt utrustade hemkunskapssalar finns. Stor matsal med plats för många elever. Samlingssal med scengolv och musiksal intill. Stort uppehållsrum, Hjärtat, med en bra cafeteria som är uppskattad av alla elever.
  • Vi vill ha ett schema för inplanerade föräldramöten under hösten med representation från förvaltningschefen från skolförvaltningen och den politiska ledningen, Mikael Edlund (S), ordförande i grundskolenämnden, och Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen. Upplägget och schemat för föräldramöten ska skickas ut i god tid så att föräldrar kan närvara. 
  • Vi vill ha svar och återkoppling skyndsamt! 

Vårdnadshavare till elever på Årbyskolan, bland många andra: 

Ida Johansson
Madelene Humbla
Khaled Al-qasrani
Maria Chergui
Sandra Axenborg
Abir Malas Al Zahabi
Fayad Al Zahabi
Jorge Molina Raquil
Hanana Zouhali
Marwan Obedi
Johan Modin
Kristin Johansson
Dunya Albawi
Jeanette Lantz
Karin Salazar
Wilson Morais
Khadra Mohamed
Avin Saleh
Zahra Mohamed Ali
Abdulla Aboutouk
Yasmin Ahmed
Rosario Fernandez