Vem sade nej till Europaskolan i Malmköping?

Det borde ha varit en politisk prövning innan beskedet gavs att Flen kommun tar över Europaskolan i Malmköping

Vad händer med Malmaskolan/Europaskolan i Malmköping?

Vad händer med Malmaskolan/Europaskolan i Malmköping?

Foto: Johan Kindmark

Debatt2024-12-11 16:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Europaskolan har, enligt uppgift, sagt att de vill lämna Flens kommun. Det kunde vi läsa i Eskilstuna-Kuriren 18 november 2024. Det framgick dock även att Europaskolan gärna hade varit kvar i Malmköping – men att kommunen sade nej. 

Det intressanta i den artikeln är vilka som företrädde kommunen och ansåg sig ha mandat att säga nej till Europaskolan. Vilka är dessa företrädare, som ansåg sig ha makten att själva kunna bestämma utfallet av något som borde ha varit ett politiskt beslut?

För visst är det, även i Flens kommun, “Skolinspektionen som tar emot, handlägger och beslutar om ansökan om godkännande som huvudman”, och  kommunen som genom nämnden får yttra sig i ärendet. Ett sådant förfarande har inte skett, så vitt vi vet, avseende Europaskolans önskan att driva en F-9 skola i Malmköping. 

Några personer har i  stället i ett tidigt skede ansett sig ha mandat att förmedla till Europaskolan att Flens kommun inte vill att de driver någon F-9 skola i kommunen. Självklart har Flen som hemkommun ansvar att ta emot eleverna om en fristående aktör vill avsluta sin verksamhet. Här handlar det dock om mycket större och allvarligare beslut, som har fattats utan en sedvanligt politisk behandling.

Vi har också blivit informerade om att Flens kommun beslutat sig för att ta över skolan i dess nuvarande form och driva verksamheten vidare. Detta anses vara den bästa lösningen för eleverna. Men i de rådande ekonomiska tiderna, med mycket negativa demografiska prognoser, verkar detta vara ett förhastat beslut. Man bör notera att kommunal verksamhet är lätt att starta upp, men betydligt svårare att lägga ner eller stänga.

undefined
Moderaterna menar att det krävs ett politiskt beslut om Flens kommun ska ta över Europaskolan Malmköping

Om Flens kommun ska öppna en ny F-9 skola i Malmköping så borde det definitivt vara ett politiskt beslut – med ett underlag som beskriver såväl demografi som ekonomiska konsekvenser. Barn-, utbildnings- och kulturnämnden sitter med stora utmaningar i att anpassa sin lokalyta till ett mindre antal elever. Därför borde man undersöka om utrymme finns på andra kommunala skolor i Flens kommun innan man fattar några beslut på tjänstemannanivå.

Nyligen debatterade kommunfullmäktige i Flen delvis skolnedläggning, och då av en annan kommunal skola, med motiveringen kraftigt minskade elevunderlag – och stort renoveringsbehov. På omvägar har vi nu fått ta del av ett, för oss i oppositionen, hemligt möte mellan Flens kommuns ledning och Europaskolan, där kommunens representanter tydliggjort att kommunen inte vill släppa F–3-verksamheten i Malmköping till Europaskolan. Ett beslut som inte varit uppe för politisk diskussion i någon instans.


Hur kan den styrande minoriteten anse sig ha rätt att uttala sig om ställningstaganden för kommunens räkning som inte prövats politiskt? Kanske är minoriteten oense om den här frågan också?
 

Vi Moderater har inte sagt nej till Europaskolan. Vi hade velat se en dialog i ett tidigt skede, för att hitta en lösning. En dialog som sedan följts av ett demokratiskt politiskt beslut i sedvanlig ordning.
 

Emma Dahlin (M) är oppositionsråd i Flen, och Katarina Lagerstedt (M) är andre vice ordförande i Barn- utbildnings- och kulturnämnden i Flen