Eskilstuna är utnämnd till miljöbästa kommun i landet, en fin utmärkelse för den som vill ha koll på kommuners miljö- och klimatambitioner. Men kontrasten blir stor när vi ser vilka klimatmål vi faktiskt når i Eskilstuna.
i behöver ställa om vårt samhälle för att minska klimatpåverkan. Vetenskapen har sagt sitt: utsläppen måste minska snabbt. För att det ska gå krävs klok, modig klimatpolitik.
Eskilstuna kommun saknade klimatplan under två år fram till 2022, när en ny sådan äntligen antogs. Majoriteten (då S, M och C) verkade inte se behovet av ett snabbt agerande.
Behovet av en aktiv klimatpolitik verkade dock Jimmy Jansson (S) vara medveten om när Eskilstuna antog den nya klimatplanen. I sin marknadsföring av den förklarade han att klimatplanen var “offensiv” och “skulle visa vägen” för en bättre framtid: Eskilstuna stannar inte där, utan “spänner bågen ytterligare” och ska “göra lite mer”.
I dag, endast två år senare, är tongångarna inte lika positiva. Trots mål om att sänka utsläppen med 16 procent årligen, lyckades Eskilstuna (under S och M:s ledning), bara sänka dem med 3, 3 procent från 2021 till 2022. Vi kommer inte att klara Parisavtalets mål om vi fortsätter som i dag.
På frågan om vad som ska göras för att öka takten blir majoriteten svaret skyldig. Vi blev mycket oroade under fullmäktige 7 november, då vi väckte frågan om vilka åtgärder majoriteten (S, M) ska vidta. Frågan blir än mer angelägen eftersom majoriteten – i motsats till klimatplanens mål – jagat och hastat fram etableringar som Senior Materials, utan att beakta den påverkan verksamheten, genom ökade utsläpp, kommer att få på miljö och människa.
Svaret från Jimmy Jansson var mer ett konstaterande. Det gav föga hopp om den aktiva inriktning Eskilstuna behöver: kommunen klarar själv inte målet att sänka utsläppen, transportsektorn utgör en stor utmaning och samarbete med externa aktörer är mycket viktigt.
Det sistnämnda må vara sant i sak. Men kommunen behöver göra mer än att samverka med andra och konstatera att målen blir tuffa att nå. Eskilstuna behöver ett aktivt politiskt ledarskap, som inte nöjer sig med fina utmärkelser utan fokuserar på det egna ansvaret.
Ett steg skulle kunna vara att vässa klimatplanen för att få ett styrdokument där målen följs av åtaganden som säkerställer att målen nås, på både kort och lång sikt. Vilket dagens klimatplan inte gör.
Under kommunfullmäktige i november tog Jimmy Jansson också upp att han är glad över att kommunens miljö- och klimatarbete gett resultat, med anledning av utmärkelsen "Miljöbästa kommun". Men vilka konkreta resultat har uppnåtts? På vilket sätt präglas majoritetens politik, till exempel näringslivspolitiken, av uppsatta klimatmål?
Målet kan inte vara att få ett pris – det måste vara minskade utsläpp i enlighet med uppsatta mål.
Marielle Lahti och Mohamed Abdukani är gruppledare (MP) i fullmäktige i Eskilstuna.