Vi behöver bättre skolor – inte fler visitationszoner

Visitationszonerna är det senaste i en lång rad av långtgående auktoritära beslut som begränsar din och min frihet. Vi i Liberala ungdomsförbundet vill inte leva i ett sånt samhälle, skriver Jacob Jansson och Jonathan Lilja.

Visitationszonerna är det senaste i en lång rad av långtgående auktoritära beslut som begränsar din och min frihet. Vi i Liberala ungdomsförbundet vill inte leva i ett sånt samhälle, skriver Jacob Jansson och Jonathan Lilja.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-07-19 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ökad övervakning innebär en ökad inskränkning av din och min frihet, och är otroligt icke-liberalt. Beslutet att införa visitationszoner, som drevs igenom riksdagen av Tidö-partierna, är även det ett steg i fel riktning.

En zon infördes nyligen i en av våra grannstäder Södertälje. Visitationszonerna, eller de så kallade “säkerhetszonerna”, ger polisen tillåtelse att visitera vem som helst inom en utvald zon, utan något underlag eller belägg för att personen ska ha begått ett brott. 

Vi som människor ska alltid ha rätt till vår egen integritet och säkerhet. Visitationszonerna är ytterligare en inskränkning av vår frihet, och ännu ett steg mot ett kontrollsamhälle. 

Visitationszoner innebär att staten får ännu mer kontroll över privatpersoners beteende. Människor som bor i dessa utsatta områden, som blir till så kallade säkerhetszoner, kommer att leva under ett konstant hot att visiteras och utfrågas – oavsett om de gjort sig skyldiga till brott eller inte. 

Övervakning har gång på gång visats påverka människors beteende. Alla vet hur stor påverkan en kamera eller ett par ögon har på hur vi beter oss. I en rättsstat gäller ordningen att man är oskyldig till motsatsen bevisats – genom visitiationszonerna införs motsatt princip. 

Ett vanligt argument för visitationszoner är att de som är oskyldiga inte påverkas, och därför inte har något att oroa sig över. 

Även om de som inte är involverade i brottslighet inte behöver oroa sig för att bli dömda, kvarstår faktumet att människors beteende påverkas av övervakning. Visitationszonerna sänder ett tydligt budskap till alla som bor i dessa områden; staten litar inte på er, era rättigheter är inte lika mycket värda som alla andras. Det kommer att skapa splittring och oro, samt öka befolkningens hat mot polisen. 

Ett annat vanligt argument är att "det funkar för Danmark”. Danmark har sedan 2004 haft “stop and search zones," som fungerar ungefär likadant som de svenska. 

De danska visitationszonerna har dock aldrig utvärderats av den danska staten, i stället har man utgått från polisers magkänsla att de fungerar. Men enligt en studie på Lunds universitet så har inte den våldsamma brottsligheten påverkats eller minskat betydligt som resultat av dessa zoner. Det kan mycket väl bli fallet – även i Sverige. 

Det finns alltså inga riktiga belägg för att visitationszonerna leder till minskad våldsam brottslighet. Det finns enbart risker.

 

I stället för retorik som låter tuff behöver vi riktiga lösningar. En sådan är att satsa på skolan. Genom att ha en fungerande skola så skyddar vi de ungdomar som är måltavla för gängens rekrytering. 

Men i Eskilstuna kommun väljer de styrande Socialdemokraterna och Moderaterna i stället att slakta skolan. När 203 tjänster i skolan försvinner är det ett svek mot alla föräldrar, barn och ungdomar i kommunen. Det är samtidigt en enorm tjänst till alla gängkriminella. 

Ökad övervakning och minskad satsning på undervisning är inte ett recept för ett säkert, tryggt och välfungerande samhälle. 

Vi förstår att gängkriminaliteten måste bekämpas, men det är de skyldiga som ska straffas – inte de som råkar bo i närheten.

Visitationszonerna är bara det senaste i raden av långtgående auktoritära beslut som begränsar din och min frihet. Vi i Liberala ungdomsförbundet vill inte leva i ett sånt samhälle.
 


Jacob Jansson 
Distriktsstyrelseledamot Luf Södermanland
Jonathan Lilja
Rättspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet