Vi har ersatt fältassistenterna med socialsekreterare

Det är viktigt att förstå vad vi har ersatt fältassistenterna med och varför, skriver Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden i Eskilstuna, tillsammans med socialchefen Mehmed Hasanbegovic.

Det är viktigt att förstå vad vi har ersatt fältassistenterna med och varför, skriver Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden i Eskilstuna, tillsammans med socialchefen Mehmed Hasanbegovic.

Foto: Anders Nilsson

Debatt2020-06-15 05:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om trygghet är aktuell i Eskilstuna kommun, precis som i de flesta av landets kommuner. Trygghetsfrågan är komplex och det finns inga enkla lösningar. Det krävs samverkan, samförstånd samt gemensamma satsningar, och det är den förflyttningen Eskilstuna kommun har gjort och fortsätter att göra. 

Den senaste tiden har det rapporterats om att socialförvaltningen tagit bort fältarbetarna. Det är viktigt att förstå vad vi ersatt dem med och varför. Vi förändrade vårt uppsökande och förebyggande arbete utifrån att vi behövde öka kompetensen. Vi gjorde om fältassistenter till förebyggande socialsekreterare utifrån att vi behövde kunna komplettera övriga förvaltningars arbete ute i våra områden. Det fanns ett stort behov av att ha medarbetare ute i verksamheterna med befogenhet att myndighetsutöva. Vi tillsatte socionomer och beteendevetare i stället för att ha fältassistenter, som generellt har en lägre utbildningsnivå. Vi behövde spetsa oss och få ut högre effekt av vårt arbete och stärka samverkan med övriga förvaltningar.

Våra fem fältassistenter erbjöds nya uppdrag och vi stärkte organisationen med nio förebyggande socialsekreterare. I dag samarbetar vi tätt med nio grundskolor, framför allt i Eskilstunas prioriterade områden, och vi har ett tätt samarbete med fritidsgårdar. Vi har individ- och gruppverksamhet där vi tillsammans över tre förvaltningar arbetar med våldsprevention. Tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen samordnar vi gemensamma insatser som ibland även är förlagda utanför kontorstid. Vi har stärkt samverkan inom kommunen och våra förebyggande socialsekreterare gör stor skillnad. 

Utöver det har vi familjevägledare på familjecentraler som exempelvis gör gemensamma hembesök med BVC för att kunna erbjuda tidigt föräldrastöd, vi finns på mötesplatser i Årby och Fröslunda och vi har föräldrautbildningar på olika språk. Vi har startat upp avhopparverksamheten Vägvalet som arbetar både uppsökande och med samverkan för att nå unga människor som fastnat i kriminalitet och få dem att hitta nya mål och lämna det kriminella livet.

Vi har ett 20-tal medarbetare som arbetar utåtriktat, uppsökande och förebyggande i våra områden, men deras titel är inte fältassistent. Vi behöver ha en bred syn och titta på vilka behov vi och övriga förvaltningar ser och utifrån det komma fram till vad vi faktiskt behöver arbeta med och vilken kompetens som behövs för att kunna utföra det arbetet. 

Men vi vet att vi aldrig får stå still och att vi har mycket kvar att uträtta. Vi måste alltid forma, utveckla och anpassa oss för att möta behoven i samhället. Våra medarbetare som dagligen arbetar med att möta utsatta barn och unga behöver stärkas och uppmuntras, i stället för att få höra och läsa att de inte räcker till.

Göran Gredfors (M)
Ordförande Socialnämnden 

Mehmed Hasanbegovic
Socialchef