Vi vill inte se chockhöjda hyror

Marknadshyror skulle leda till kraftiga hyreshöjningar i Eskilstuna, skriver debattörerna.

Marknadshyror skulle leda till kraftiga hyreshöjningar i Eskilstuna, skriver debattörerna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2021-03-23 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte en myt. Hyresgäster i Eskilstuna kan förvänta sig högre hyror och en sämre privatekonomi om förslaget om marknadshyror går igenom.  Det visar rapporter som konsultbolaget Ramböll har utfört på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen befarar att utredningen, om förslagen går igenom, skulle kunna innebära att dörren öppnas för marknadshyror även för befintliga lägenheter på sikt. Det finns heller inget som visar att ett sådant förslag skulle leda till att fler lägenheter byggs.

Det är politiker i riksdagen som kommer att behöva ta ställning till ett eventuellt förslag på marknadshyror. Men, det är viktigt att komma ihåg att politiska förslag innebär faktiska konsekvenser för landets invånare, även i Eskilstuna.

Marknadshyror försämrar hyresgästernas möjligheter till inflytande över sitt boende och sin boendekostnad, med följden att hyresrätten blir en mindre trygg upplåtelseform. Det blir högre hyror, ökad otrygghet och minskat inflytande för landets hyresgäster. 

Tyvärr har frågan om marknadshyror alltmer fokuserat på det politiska spel som just nu pågår, men någon måste börja tala om de faktiska konsekvenserna för landets hyresgäster. Därför har Hyresgästföreningen tagit fram en rapport för att ta reda på detta baserat på fakta. 

Rapporten visar att marknadshyror skulle leda till kraftiga hyreshöjningar i Eskilstuna. Hyrorna skulle höjas med i genomsnitt 29 procent och en lägenhet med 2 rum och kök på 60 kvadratmeter skulle med marknadshyror gå från 5 711 kronor per månaden i genomsnitt till 7 286 kronor per månad.

Hyresgästföreningen vill inte se en samhällsutveckling där landets hyresgäster tvingas in i en situation där de endast kommer att ha råd med hyra, då deras inkomst alltmer äts upp av ökade boendekostnader. Även hyresgäster har rätt till en fast punkt i livet, ett hem. 

Vi förutsätter att landets politiker också vill detta för alla människor som just nu bor i hyresrätt i Eskilstuna. Tillsammans med landets hyresgäster kommer Hyresgästföreningen att ta fajten mot marknadshyror. 

Marie Linder
Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Helena Frisk
Ordförande Hyresgästföreningen region Mitt