Svårigheten att få tag på rätt personal fortsätter att plåga många av Södermanlands omkring 21 500 företag. Så många som var tredje svensk småföretagare, 31 procent, har de senaste två åren avstått från att nyanställa på grund av kompetensbrist, visar en undersökning som vi på Visma Spcs gjorde nyligen.
Så ser det ut trots att många är beredda att anställa: I samma kartläggning uppger ungefär lika många att de hoppades kunna anställa någon under 2019. Här finns alltså en enorm potential för nya jobb, men hinder av olika slag står i vägen.
Av de tillfrågade småföretagare som skulle vilja anställa lyfter 76 procent fram bristen på rätt kompetens som det allra tyngsta skälet till att de avstår. Ungefär lika många pekar på de höga kostnader som är förknippade med att bli arbetsgivare.
Eftersom fyra av fem nya jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag är viljan och förmågan att anställa central för att Sverige ska fortsätta att må bra. Allt som bidrar till att så många företagare avstår från att anställa måste därför ligga högt upp på listan över utmaningar att ta sig an för Södermanlands riksdagsledamöter och partiaktiva.
I min roll som företagarexpert träffar jag varje år tusentals företagare och får lyssna på hur de upplever att det är att starta, driva och utveckla företag i Sverige. Här är mina tre viktigaste förslag på hur landets politiker kan stötta små företag som vill växa och skapa fler jobb:
Säkra tillgången på kompetens. För att utbildningar ska kunna matchas bättre mot företagens verkliga kompetensbehov krävs bättre dialog mellan näringslivet och utbildningsväsendet. I den måste även Södermanlands minsta företag vara representerade, för att ge sin syn på vilka kompetenser som saknas och vara en naturlig del av kunskapsöverföringen.
Sänk kostnaderna. Det så kallade växa-stödet och sänkta arbetsgivaravgifter för unga är viktiga steg i rätt riktning. Men fortfarande uppger alltså mer än tre av fyra småföretagare som vill anställa att höga kostnader hindrar dem. Riksdagen måste öka takten i arbetet med att göra det billigare för arbetsgivare att ge en person ett jobb.
Öka tryggheten. Företagare har fortfarande betydligt sämre skyddsnät än anställda, trots sina stora bidrag till välfärden. Detta är orättvist, gammalmodigt och leder till att många känner sig för otrygga för att anställa. Trygghetssystemen för företagare måste därför ses över och stärkas.
Allt fler väntar nu på en nedgång i den svenska ekonomin. Men innovativa och växande företag har länge varit en del av Sveriges ekonomiska ryggrad och kan bidra till att mildra effekterna av en nedgång. Därför är det viktigare än på länge att ta vara på viljan att anställa och stötta småföretagare så att de kan gå från ord till handling.
Boo Gunnarson
Företagarexpert på Visma Spcs