Tredje gången gillt för Visholmen?

Finns det inget politiskt parti i Strängnäs, som inser de negativa konsekvenserna för Strängnäsbornas åtkomst till Visholmen om det byggs ett nytt hotell där, frågar kommunens tidigare stadsarkitekt Christer Kjörneberg.

Finns det inget politiskt parti i Strängnäs, som inser de negativa konsekvenserna för Strängnäsbornas åtkomst till Visholmen om det byggs ett nytt hotell där, frågar kommunens tidigare stadsarkitekt Christer Kjörneberg.

Foto: Anna Hübsch

Debatt2024-07-04 05:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strängnäs har en unik tillgång – Visholmen – ett centralt rekreationsområde omgivet av vatten fritt tillgängligt för alla stadsbor till nytta och nöje.

Den 5 juni fick kommunstyrelsen muntlig information om planerna på en så kallad markanvisningstävling för ett hotellbygge på Visholmen. I höst kommer samma ärende upp för beslut.

Strängnäsbor, som är av ålder komna, minns säkert Henry Dorch, en restauratör med cowboyhatt och glassig Cadillac, som damp ned i staden 1981 och ville bygga ett hotell på Visholmen. 

Dorch’s planer stötte på ett mycket bastant motstånd från de politiker, som då styrde och ställde i Strängnäs. Att avsätta mark för privat bruk på Visholmen var inte acceptabelt.

Men frågan var väckt, näringslivet tryckte på och andra lägen för en hotelletablering analyserades av kommunens planeringskontor. Ett läge vid Sundby vid bron till Tosterön bedömdes slutligen ur översiktlig plansynpunkt som lämpligt att pröva. Detaljplan togs fram utan större erinringar och bygget kunde starta. 

På grund av ekonomiska omständigheter avvecklades Hotel O Henrys så småningom, men byggnaderna med den förnäma utsikten mot staden står fortfarande kvar – om än något skamfilade. 

Frågan att upplåta parkmark för en privat näringsetablering på Visholmen väcktes igen i samband med programarbete 2008. Detta går att utläsa ur planprogrammet, som antogs av KF 2012: ”Arbetet med det första utkastet till denna programhandling för Visholmen togs fram under 2008-2009, vid det inledande samrådet stod det ganska tidigt klart att den inriktning som funnits under hela 1990-talet och början av 2000-talet om att planerade verksamheter och tillskott på Visholmen skulle finansieras inom området inte var genomförbar. I den förslagshandling som samråddes 2009 bestod finansieringsförslaget dels av mark avsatt för en större hotell/konferensanläggning och dels ett inte försumbart inslag av bostäder i blandade verksamhetsbyggnader. Av de synpunkter som kom in var det påtagligt att allmänheten till stora delar ställde sig mycket främmande till denna typ av inslag på Visholmen, med risk för privatiseringar av delar av området. Länsstyrelsen anförde bland annat också en oro för skadlig påverkan på riksintresset Strängnäs stad. Vid den diskussion som inleddes med anledning av de inkomna synpunkterna framkom att det förhållningssätt som hitintills hade funnits om finansiering inom Visholmen inte längre kunde hävdas utan en framtida omdaning av halvön och området fick ske på annat sätt.”

Därefter gjordes utkast till detaljplan med stöd av programmet. Men intresset att fortsätta detaljplanearbetet slocknade av skäl jag inte känner till.

Och nu är det alltså dags igen. Men inte genom att på demokratiskt sätt, som PBL (plan- och bygglagen) föreskriver, återuppta detaljplanearbetet för hela Visholmen med ett transparent samrådsförfarande. I stället är planen att det ska utlysas en markanvisningstävling. Syftet med markanvisningen är att överlåta kommunal mark till en privat verksamhet med de begränsningar det kommer att innebära för allmänhetens tillträde till Visholmens grönområde.

Ytterligare en viktig aspekt att fundera över: Varför bygga nytt i stället för att återbruka? Eller har Dorch’s hotellanläggning också nått sin ”tekniska livslängd”, som var huvudargument för att utlokalisera och bygga ett nytt badhus/simhall på Larslundagärdet i stället för att utveckla Thomasbadet och behålla en viktig social funktion i Strängnäs stadskärna?

Och vilken ”tårtbit” står sedan på tur att privatisera i stadens centrala park- och rekreationsområde?

En av kommunens viktigaste uppgifter är att genom planering säkerställa ett hållbart nyttjande av sina mark- och vattenresurser. Finns det inget politiskt parti i Strängnäs, som inser de negativa konsekvenserna för Strängnäsbornas åtkomst till Visholmen och även har insett att återbruka i stället för att bygga nytt är den enda strategi för ett hållbart framtida samhälle? 

Christer Kjörneberg
Tidigare planarkitekt och stadsarkitekt i Strängnäs