Debatt: Den största miljöbudgeten i historien – blir ännu större

19 april 2018 05:00

Klimatet kan inte vänta. Vi har fortfarande en chans att vända utvecklingen. Men det handlar om nu. När regeringen nu går fram med den sista vårbudgeten för mandatperioden innebär det nya steg mot ett fossilfritt Sverige.

I höstas presenterade vi den största miljöbudgeten någonsin med rekordmånga satsningar på klimatet och miljön. Efter fyra år i regering har Miljöpartiet sett till att Sverige infört världens mest ambitiösa klimatlag, tagit internationellt ledarskap för att haven ska bli renare, gjort så att vi kan resa mer fossilfritt, att fler väljer att pryda sina tak med solceller och fler kan välja cykeln framför bilen efter vår hyllade elcykelpremie. Sörmland har totalt fått 124 miljoner för investeringar via klimatklivet. Till exempel har Sundbyholms slott och många andra företag samt Eskilstuna, Flen och Strängnäs kommuner, fått stöd till laddstolpar för elbilar.

I regeringens vårbudget satsar vi ännu mer på miljön och klimatet. Vi satsar nu totalt över en miljard kronor under 2018 på att både privatpersoner och företag ska kunna installera solceller på sina tak. Det innebär att stödet till solceller nästan 20-dubblats under vår regering jämfört med när Alliansen styrde. Vi utökar elfordonspremien att gälla även eldrivna utombordsmotorer för båtar. Vi mer än fyrdubblar stödet till svensk biogas redan i år.

Det är inte bara planeten som ska må bra utan även människorna som lever på den. Vi ser till att kommuner får mer resurser för att öka bostadsbyggandet, stärker tryggheten för äldre och får in mer personal i vården. Vi lägger även stora resurser på att våra ungdomar, som är vårt framtidshopp, ska ha det bra och få möjlighet att sommarjobba, gå på fritids även på sommarlovet och kunna ägna sig åt mer idrott. Saker som ger mening och skapar välmående.

Vi har en stark ekonomi och en stadigt sjunkande arbetslöshet. Det är många som vill få det att framstå på ett annat sätt och måla verkligheten i mörka nyanser, ställa grupper mot varandra och spä på känslor av rädsla och otrygghet. Vi är stolta över vårt Sverige som de senaste åren tagit solidariskt ansvar och tagit emot många människor på flykt samtidigt som vi sett en kvarts miljon fler människor i jobb, ökat skolresultaten och framför allt tagit stora kliv och infört historiska reformer för att vi ska kunna nå klimatmålen innan det är för sent. För klimatet kan inte vänta. Vi måste öka takten NU.

Per Bolund (MP)

biträdande finansminister

Linus Lakso (MP)

riksdagskandidat och ordförande MP Sörmland

Marco Venegas (MP)

riksdagsledamot

Anna Wåhlström (MP)

landstingsråd

Marielle Lahti (MP), Magnus Arreflod (MP)

gruppledare MP Eskilstuna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!