Debatt: Fira Biologiska mångfaldens dag!

14 februari 2018 16:35

Gå och njut av naturen med dina barn, kompisar, husdjur eller ta en stund för dig själv. Det är Miljöpartiets förslag till dig för att fira den biologiska mångfaldens dag, som inträffar i dag.

Varför bry sig? För att du behöver biologisk mångfald. Som människa är du helt beroende av långa rader med djur och växter. De når hela vägen till din tallrik när du äter mat, till tyget i din t-shirt och till lungorna när du andas.

Nu behöver mångfalden dig! För den är hotad. Forskarna larmar: läget är lika allvarligt som med klimatet. Världen är inne i en sjätte massutrotning av arter (den femte var när dinosaurierna dog). Människan är orsaken – och lyckligtvis även lösningen.

Du kan göra skillnad. Du kan sköta om naturen, plocka skräp eller inreda din trädgård så att humlor och bin trivs. Du kan välja ekologiskt när du handlar. Du kan bruka din skog utan kalhyggen. Du kan också överväga vilket parti som gör mest för miljön och för att skydda naturen.  

Miljöpartiet värnar naturen. Med oss i regering har naturen nu fått dubbelt så stor budget. Senaste året skyddades 80 procent fler nya områden än före vår historiska satsning.

Nu ser vi skillnad. I landstinget Sörmland når vi målet om 40 procent ekologisk mat, vilket bidrar till både hälsa och till att värna den biologiska mångfalden. På nationell nivå har natur skyddats och gjorts tillgänglig för miljoner människor. Årtionden av underhållsskuld av naturvården börjar äntligen betas av. Förra året hade enbart nationalparkerna 2,5 miljoner besök. Det är rekord – och fler besök än vad allsvenskan i herrfotboll har.

Nu behöver vi din röst. Valet efter sommaren är avgörande. Alla partier i alliansen samt SD vill skära ned kraftigt i den nationella miljöbudgeten. I Sörmland motarbetar Moderaterna aktivt upphandling av ekologisk kost. Men Miljöpartiet vill fortsätta satsa. Så att du, dina barn och kommande generationer får ha den biologiska mångfalden kvar – och allt den ger, från mat till naturupplevelser.

Var med du också! Varför inte besöka de nya naturreservaten Magsjöberget i Strängnäs eller Björknäset i Flen? Nu skyddas den värdefulla naturen där, för dig och kommande generationer. Alla goda relationer bygger på närvaro, inklusive människans med naturen.

Susande träd och glittrande vatten väntar på dig där ute. Låt oss slå nya besöksrekord. Fira den biologiska mångfalden och ge dig ut i vår vackra natur!

 

Stina Bergström (MP)

Miljöpolitisk talesperson i riksdagen  

Linus Lakso (MP)

Riksdagskandidat och ordförande för MP Sörmland

Anna Wåhlström (MP)

Gruppledare i landstinget, landstingskandidat och ordförande för MP Sörmland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa