Debatt: God kvalité ger klirr i kassan och vinster i välfärden

23 januari 2018 18:54

Vinster i välfärden har blivit en omdiskuterad fråga bland väljare och politiker. Skiljelinjen går mellan Jonas Sjöstedts planekonomiska tänkande och de personer inom näringslivet som lyckats att skapa god välfärd för skolor, vård och omsorg samtidigt som de tack vare en framgångsrik verksamhet tjänat mycket pengar på verksamheterna. Pengar som kan skapa ännu bättre verksamheter. Brukarna är beredda att betala för god kvalitet och det ger klirr i kassan för duktiga entreprenörer. Två strålande exempel på entreprenörer som lyckats är Barbara Bergström och Dan Olofsson.

Barbara Bergström, invandrad från USA 1968, startade sin första skola utan kapital. Ekonomin var knaper och jämte sin roll som rektor och grundare jobbade hon som städare av lokalerna. I dag är Internationella Engelska Skolan en jättekoncern. Antal elever uppgår i dag till 24000 och kön till skolan har de senaste åren växt med drygt 20 procent. Det Bostonbaserade riskkapitalbolaget T A Associates äger 75 procent av skolan. Bakom T A Associates står bland annat universitetet Harvard, vilket är en garanti för en fortsatt kvalitetsskola. Barbara Bergström har fått bevis på sitt goda entreprenörskap. 2009 utsågs hon av organisationen Företagarna till "Årets Företagare" och 2013 utsågs hon i Ernst & Youngs internationella tävling till "Årets kvinnliga stjärnskott" i Sverige. Hennes engagemang för lärandet som ledtråd i skolan är allmänt  omvittnat.

Dan Olofsson, brukar beskrivas som prästsonen som blev miljardär, startade eget naturreservat i Sydafrika och blev stor filantrop. Han har under trettio år byggt upp en verksamhet från noll till uppåt tiotusen anställda. Bakom framgångarna ligger mycket slit och tagna risker. Dan Olofsson oroar sig över vad som skall hända i Sverige om 11000 väl fungerande företag i välfärdssektorn med snitt 15 anställda och med många kvinnliga företagare, ska avvecklas. Han vill måna om jobben för 160 000 personer i privat välfärdsverksamhet.

Fyra viktiga citat från Dan Olofsson:

"Det är bättre att arbeta i ett företag som går med vinst än i ett förlustbolag."

"Hur skall man attrahera kapital till investeringar utan att ge någon avkastning?"

"Konkurrens och ömsesidig stimulans förbättrar det offentliga."

"Beträffande välfärden kan både det offentliga och privat göra bra insatser."

Alf Karlman

Landsbygdspartiet oberoende Södermanland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!