Debatt: Miljöpartiet: Valet 2018 måste bli ett klimatval

29 januari 2018 19:11

Miljöpartiet bildades av modiga människor från miljö-, freds- och kvinnorörelsen med ett uppdrag: att sätta vår överlevnad överst på dagordningen. Både då och nu snart 40 år senare finns bara ett parti som i alla lägen prioriterar miljön och vår planets överlevnad.

Klimatförändringarna är inte längre långt borta i Arktis och framtiden. Världen brinner här och nu. I mer än 400 månader har jorden varit varmare än normalt. Och i Sverige var juli månad 3–5 grader varmare än normalt och på flera håll i landet därmed den varmaste som någonsin registrerats. Bönderna tvingas planera för slakt för att foder är slut, skogsbränder hotar liv och hem och grundvattennivåerna sjunker snabbt.

Du tänker säkert att det här blir en sommar vi alltid kommer minnas. Vi hoppas det. Men agerar vi inte nu blir det extrema snart det normala. Därför måste valet 2018 bli ett klimatval. Alla partier måste ge svar: Hur vill de göra allt som går för att ge barn och barnbarn en trygg jord och dela? Hur vill de minska klimatavtrycket och stå bättre rustade för att möta liknande extremväder i framtiden?

Miljöpartiet har svar. Vi har fördubblat miljöinvesteringarna, infört flygskatt och gjort det billigare att reparera prylar. Europas miljörörelser listar oss som etta i miljöpolitik. Nu vill vi gå vidare. Införa en skatt på importerat ”fulkött” som kunnat bli billigt för att djuren betalar priset. Bygga snabba tåg och rusta upp järnvägen i hela landet. Förbjuda onödiga plastartiklar för att rädda haven från plast. Göra det miljövänliga valet billigare och enklare än det miljödåliga.

Det här säger många andra partier nej till.

Moderaternas svar på den akuta klimatkrisen är att säga nej till snabba tåg, avskaffa flygskatten, sänka skatten på bensin och diesel, och helt prioritera bort de lokala satsningar på biogas och laddstolpar som är nödvändiga för att vi ska kunna ha bilen där den behövs, även efter oljesamhället. Samtliga borgerliga partier inklusive Centern går till val på att göra stora nedskärningar på miljö- och klimatområdet.

Miljöpartiet kommer att göra valrörelsen jobbig för dem som envisas med att ducka för vår tids ödesfråga. Det är dags för en ny klimatdebatt där förhörslampans skarpa sken riktas lika mycket mot den som säger nej till en klimatåtgärd som mot den som föreslår en. De stora kostnaderna och konsekvenserna kommer ju inte av att agera – utan av att låta bli.

Isabella Lövin

Språkrör Miljöpartiet

Linus Lakso (MP)

Toppkandidat till riksdagen, Sörmland     

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!