Debatt: Privata bolag tar över allmännyttan

3 april 2017 22:26

Allmännyttan i Eskilstuna är på väg att säljas ut till privata bolag. Det har vi nyligen kunnat läsa om i Eskilstuna-Kuriren. De stora privata investmentbolagen har fått upp ögonen för miljonprogrammen och står nu i kö för att köpa upp bostadsbeståndet från allmännyttan. Den största aktören är D Carnegie & Co – vars huvudägare är det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone – som inom loppet av några år har köpt upp miljonprogramsfastigheter för närmare 16 miljarder kronor enbart i Stockholmsområdet, men också på flera platser i Eskilstuna.

Majoriteten S-M-C har nu påbörjat en utförsäljning av Kommunfastigheters lägenheter i Eskilstuna. Att Moderater och Centerpartister saknar förståelse för allmännyttans speciella uppdrag är inte förvånande, men att Socialdemokraterna numera också saknar ideologisk ryggrad i bostadspolitiken är anmärkningsvärt. Inför kommunvalet 2014 beskrev socialdemokraterna sin framtidsvision för allmännyttan så här: ”Vi vill pröva möjligheten och lämpligheten i att återköpa en del av de hyresrätter som såldes under 2000-talet. Om allmännyttan blir större ökar sannolikt dess förmåga att bygga.” I dag tycks allt detta vara helt bortglömt.

Blackstones/Carnegies strategi är att köpa lågt värderade fastigheter med stora renoveringsbehov för att sedan successivt renovera lägenheterna i takt med att hyresgästerna flyttar ut och då höja hyrorna med 40 till 50 procent och därmed öka marknadsvärdet för hela fastighetsbeståndet. Det är precis vad de redan har gjort i Nyfors och Årby.

Socialdemokraternas budskap nu är att man måste sälja ut delar av sitt fastighetsbestånd för att ha råd med renoveringar och nybyggnation, men den argumentationen är väldigt tveksam. Kommunfastigheter har en väldigt låg skuldsättning och i förhållande till vad de äger skulle de därför lätt kunna låna pengar till investeringar istället för att sälja ut sina fastigheter.

Att äga fastigheter har länge varit en extremt lönsam näring. Samtidigt är det idag väldigt billigt att investera till följd av minusräntan. Det måste vara så att Socialdemokraterna inte längre ser rätten till en bostad som en politisk angelägenhet. Man omfamnas av moderater och centerpartister och har tappat den egna kompassen.

Ett stort allmännyttigt bestånd skapar ett mindre segregerat samhälle, medan det i kommuner med ett litet bestånd är mest ekonomiskt utsatta hushåll som bor i allmännyttan och risken för polarisering i samhället ökar.  En konsekvens av utförsäljningen blir att bostäder till rimliga hyror försvinner ur beståndet, en annan att kraven på den enskilde för att få ett hyreskontrakt avsevärt höjs. De nya bostäder som byggs är avsedda för en resursstark målgrupp, även i Kommunfastigheters nybyggnationer.

Med nuvarande majoritet blir affärsmässighet och stark balansräkning viktigare än att vara till för kommunens alla invånare. Kommer socialdemokraterna att hinna vakna upp innan de har kramats ihjäl av sina koalitionspartier? Om inte blir priset högt i 2018 års val.

Maria Forsberg (V)

ordförande

Maria Chergui (V)

gruppledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!