Debatt: Ser de inte vansinnet i energipolitiken?

26 januari 2019 05:00

Kommande årsskifte stängs Ringhals 2 varvid 1 000 MW eleffekt försvinner. Det är mycket el som måste ersättas. Låt oss leka med tanken att vi är klimatsmarta och ersätter denna reaktor med en solpark.

En solig januaridag ger en solpark bara 10 procent av sin nominella kapacitet och bara under fyra timmar. Sedan är det inte ljust nog och solparken är helt död och vi måste ta elen från någon annan plats. Aha, tänker den snillrike och miljömedvetna politikern. Batterilagring! Vi laddar på dagen när solen lyser och använder den laddade energin när det är mörkt.

Det innebär att det behövs en solpark på först 10 000 MW (vi får ju bara ut 10 procents av kapaciteten) och sedan ytterligare 50 000 MW för att ladda batteriet, totalt 60 000 MW. Det är en solpark hela 60 000 gånger större än den som står längs E18 mellan Västerås och Enköping. Och det krävs en yta om 2 400 kvadratkilometer – mer än hela Storstockholmsområdet. Kostnaden för denna blir cirka 1 miljard kronor.

Batteriet måste kunna lagra 20 000 MWh. Världens hittills största batteri är på 129 MWh och kostar cirka 400 miljoner kronor. Vi behöver 155 sådana, vilket kostar drygt 60 miljarder kronor. Livslängden på denna typ av litiumbatterier är i bästa fall mellan fem och sju år vilket innebär en årlig avskrivning om hela 10 miljarder kronor. Ni märker kanske hur fullständigt orimligt det här är, eller hur?

Jag blir allvarligt oroad av det jag ser i dagens ”miljöanpassade” energipolitik. Höga politiker, som inte ens kan skilja på effekt och energi, sitter och tar beslut om landets energiförsörjning utan att begripa vad de beslutar om. Nej, det är hög tid att våra folkvalda läser på en hel del, eller ännu bättre, lyssnar på de som kan det här, innan man fattar det ena idiotiska energipolitiska beslutet efter det andra.

Tyvärr kommer så inte att ske. Jag misstänker att redan vintern 2020/2021, när vi har tappat 2 000 MW av vår elproduktion till följd av nedläggningen av Ringhals 1 och 2, då kommer troligen Svenska Kraftnät att tvingas att koppla ifrån delar av landet vid köldtoppar i Sydsverige för att elförsörjningen i landet inte ska braka ihop. Då ska ni få se att det blir annat ljud i skällan!

Är det ingen som ser att Kejsaren går spritt, språngande naken?

Magnus Bernroth

Senior ingenjör inom energisektorn

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa