Debatt: Socialdemokraterna vill stoppa vinstjakten

29 maj 2018 15:09

En majoritet av Sveriges befolkning, även väljare som röstar borgerligt, vill begränsa vinstjakten i välfärden. Vi socialdemokrater håller med.

 Välfärden står inför betydande utmaningar. Stora pensionsavgångar inom skola och omsorg väntar, samtidigt som allt fler äldre behöver omsorg. Omständigheterna kräver en politik som prioriterar välfärden före skattesänkningar. Socialdemokraterna lanserar nu det största trygghetsprogrammet i modern tid. Samhället ska bli starkare och Sverige ska bli tryggare. Ett starkt samhälle bygger vi genom att medborgarnas skattepengar används rätt.

Som en del av det arbetet presenterar vi skarpa lagförslag som syftar till att stoppa vinstjakten i skolan och omsorgen. Det här är inget konstigt eller kontroversiellt. Svenska skattepengar ska gå till vår gemensamma välfärd – inte till välfärdsdirektörernas fickor.

Sverigedemokraterna hade 2014 parollen ”Vi väljer välfärd” och lovade att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan. Men nu har de svängt. SD:s partiledning bestämde sig för att springa vinstlobbyns intressen och svika både vallöften och sina väljare.

Vi socialdemokrater vill skapa ordning och reda i välfärden. För att bygga ett starkt samhälle måste vi säkerställa att skattemedel avsatta för välfärden används till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg. Att pengarna går till barns utbildning, lärares och undersköterskors löner, till bättre arbetsmiljö, bättre elevhälsa och bättre tillvaro för brukarna inom äldreomsorgen – inte till obegränsade vinstuttag.

Välfärdsutredningen visar att 4,7 miljarder kronor av medborgares skattepengar, avsedda för skola och omsorg, försvann iväg i övervinster under år 2015. Dessa 4,7 miljarder motsvarar kostanden för att anställa till exempel 9 500 förskolelärare, 7 500 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare.

Vinstjakten ska stoppas men vi ska värna valfriheten och mångfalden i välfärden. Seriösa välfärdsverksamheter som återinvesterar i verksamheten kommer att kunna vara kvar. Den 7 juni ska riksdagens 349 ledamöter trycka på voteringsknapparna och avgöra om vinstjakten i skola och omsorg ska stoppas eller inte. SD:s Adam Marttinen och Stefan Jakobsson och Lotta Finstorp (M) - samt alla andra riksdagsledamöter som röstar nej till förslaget – är skyldig svenska folket en förklaring till varför de sviker den svenska välfärden.

 

Ardalan Shekarabi (S)

Civilminister

Hans Ekström

Riksdagsledamot, ordförande Socialdemokraterna Sörmland

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa